Μια εξαιρετικά δυσοίωνη πρόβλεψη έκανε ένα από τα πιο «καθαρά» μυαλά των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, και ένας άνθρωπος ο οποίος επί προεδρίας Τραμπ λειτούργησε ουκ ολίγες φορές ως «πυροσβέστης», αποτρέποντας σοβαρές κρίσεις.

Ο λόγος για τον Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγό Μαρκ Μάιλι, ο οποίος κατά την ομιλία του στην τελετή αποφοίτησης των δόκιμων αξιωματικών της περίφημης στρατιωτικής ακαδημίας στο Ουέστ Πόιντ, τους κάλεσε να να είναι προετοιμασμένοι για τον αυξανόμενο κίνδυνο παγκόσμιας σύγκρουσης και για μια σειρά από νέες τεχνολογίες όπλων. «Υπάρχει η πιθανότητα για μια σημαντική διεθνή σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων. Και αυτή η πιθανότητα αυξάνεται, δεν μειώνεται», είπε ο Μάιλι,

«Θεμελιώδης αλλαγή στον χαρακτήρα του πολέμου»

«Και αυτή τη στιγμή συμβαίνει μια θεμελιώδης αλλαγή στον ίδιο τον χαρακτήρα του πολέμου. Αντιμετωπίζουμε αυτήν τη στιγμή δύο παγκόσμιες δυνάμεις, την Κίνα και τη Ρωσία, η καθεμία με σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες, και οι δύο σκοπεύουν να αλλάξουν πλήρως το σημερινό σκηνικό που βασίζεται σε διεθνείς κανόνες» τόνισε, προσθέτοντας ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία διδάσκει στον κόσμο ότι «η επιθετικότητα που μένει αναπάντητη ενθαρρύνει τον επιτιθέμενο».

«Ας μην ξεχνάμε ποτέ τη σφαγή που μόλις είδαμε στη Μπούτσα ούτε τη σφαγή που συνέβη στη Μαριούπολη. Και ο καλύτερος τρόπος για να τιμήσουμε τη θυσία τους είναι να υποστηρίξουμε τον αγώνα τους για ελευθερία και να σταθούμε ενάντια στην τυραννία», είπε ο στρατηγός. Ο αστικός χαρακτήρας του πολέμου στην Ουκρανία είναι κάτι που ο Μάιλι βλέπει ως χαρακτηριστικό των μελλοντικών πεδίων μάχης, το οποίο θα είναι «πολύ περίπλοκο και ενάντια σε αόριστους εχθρούς που συνδυάζουν την τρομοκρατία και τον πόλεμο μαζί με τις συμβατικές δυνατότητες».

Οι κρίσιμες παρεμβάσεις του

«Η τεχνολογία των όπλων θα αλλάξει επίσης δραματικά τις επόμενες δεκαετίες. Θα πολεμήσετε με ρομποτικά τανκς και πλοία και αεροπλάνα», πρόσθεσε ο Μάιλι κατά την διάρκεια της ομιλίας του στους δόκιμους αξιωματικούς. Ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ ειδικά στο τέλος της θυελλώδους προεδρίας Τραμπ, έπαιξε κομβικό ρόλο στην αποκλιμάκωση αρκετών κρίσεων που ο πρώην πρόεδρος είτε προκάλεσε είτε υπήρξε κίνδυνος να επιδεινώσει. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο Μάιλι είχε εκφράσει φόβους ακόμα και για πραξικόπημα με σκοπό ο Τραμπ να παραμείνει στην εξουσία.

Επίσης, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, και όλοι οι Αρχηγοί των σωμάτων και υπηρεσιών, σε κοινή τους Ημερήσια Διαταγή καταδίκασαν με τον πλέον σαφή τρόπο την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον στις 6 Ιανουαρίου του 2021, ενώ σύφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο Μπομπ Γούντγουορντ ο Μάιλι επικοινώνησε με τον στρατηγό Λι Ζουοτσένγκ του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας στις 30 Οκτωβρίου του 2020, αλλά και στις 8 Ιανουαρίου του 2021, προκειμένου να καθησυχάσει ανησυχίες του Πεκίνου για πιθανή επίθεση από την Αμερική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr