Την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη βόρεια Ελλάδα και ειδικά στη Θεσσαλονίκη εξέφραση -σε δραματικούς τόνους- ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης.

Κοντά σε εικόνες Ιταλίας

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Δερμιτζάκης υπογράμμισε ότι «χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες για αυτά που συμβαίνουν, ακούγοντας τους αριθμούς και αυτά που περιγράφουν καθηγητές και συνάδελφοι μου φαίνεται πως η Θεσσαλονίκη δεν απέχει πολύ από σκηνές που είδαμε στην Ιταλία», προσθέτοντας μάλιστα ότι «επειδή τα μέτρα που θα είχαν κάποια επίπτωση για την κάμψη της πανδημίας δεν πάρθηκαν την σωστή στιγμή αλλά λίγο αργά, η καραντίνα είναι 3 εβδομάδες και καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα των μέτρων στα κρούσματα στις 2 εβδομάδες, το τελείωμα της καραντίνας δεν θα μας βρει με το μίνιμουμ τον κρουσμάτων».

«Θα χειροτερεύει η κατάσταση»

Εξήγησε, δε, ότι θα φανεί στην πορεία το αν θα χρειαστεί επέκταση στο lockdown, λέγοντας ότι χρειάζεται χρόνος 3-4 εβδομάδων για να φανεί διαφορά και στους νεκρούς και στις διασωληνώσεις και ότι αυτό σημαίνει πως ακόμα κι αν αρχίσουν να λειτουργούν τα μέτρα όσον αφορά τους ρυθμούς μετάδοσης του ιού, θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν αυτοί οι αριθμοί. Μάλιστα, είπε δυσοίωνα ότι «οι επόμενες 2-3 εβδομάδες δεν θα είναι καλές, θα χειροτερεύει η κατάσταση».

Όχι σε πορείες και συγκεντρώσεις

Σύμφωνα με τον καθηγητή, οποιαδήποτε μορφή πορείας ή συγκέντρωσης αυτή τη στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο κι από οποιαδήποτε ομάδα, «πιστεύω ότι είναι εγκληματική», επαναλαμβάνοντας, όπως είπε χαρακτηριστικά, την θέση του καθηγητή Εξαδάκτυλου, με αφορμή την πορεία για το Πολυτεχνείο που ετοιμάζει η ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης και προσθέτοντας ότι σε επίπεδο πολιτείας, μια τέτοια κίνηση θα πρέπει να τιμωρηθεί με τεράστιο πρόστιμο και να έχει πολύ περισσότερες ποινικές ευθύνες.

Πηγή: economico.gr