Μπορεί κάποιοι να τον κατηγορήσουν ότι «χτυπά πεσμένο αντίπαλο», αλλά για τον Μιτς Μακ Κόνελ η στιγμή είναι πολύ απολαυστική για να την αφήσει να πάει χαμένη.

Ο ηγέτης των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία λίγες ώρες πριν την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν «κάρφωσε» τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δείχνοντάς τον ως υπαίτιο για την εισβολή διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

«Τάισε ψέματα στο πλήθος»

Ο Γερουσιαστής του Κεντάκι, με την χαρακτηριστική νότια προφορά του, είπε ότι ο Τραμπ «προκάλεσε» τις ταραχές στο Καπιτώλιο, καθώς «τάισε ψέματα στο πλήθος» και οι υποστηρικτές του «υποκινήθηκαν από τον πρόεδρο και άλλα ισχυρά πρόσωπα».

Ο Μακ Κόνελ, που ήταν από τους πιο σταθερούς συμμάχους του Τραμπ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, πήρε πρόσφατα αποστάσεις και μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ψηφίσει εναντίον του, εφόσον δικαστεί στη Γερουσία.

Οι συγκρούσεις

Ωστόσο, ο Μακ Κόνελ που ήταν ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσία, είχε υποφέρει ουκ ολίγες φορές από τα καπρίτσια και τις απαιτήσεις του Τραμπ, ο οποίος τον άφησε κάποιες φορές έκθετο.

Για παράδειγμα, όταν συζητιώταν το πρώτο πακέτο βοήθειας για τους πληγέντες από την πανδημία του κοροναϊού, ο Τραμπ ουσιαστικά έβαλε τον Μακ Κόνελ να τσακωθεί με ουκ ολίγους Γερουσιαστές του GOP όταν ζήτησε να «πάνε ψηλότερα».

Βοηθώντας τον Τραμπ

Επίσης, ήταν έξαλλος με τον πρόεδρο, όταν ο Τραμπ «έκλεισε» την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για κάποιες μέρες προκειμένου να πιέσει το Κογκρέσο για κονδύλια για το τείχος του στα σύνορα με το Μεξικό

Από την άλλη, ο Μακ Κόνελ βοήθησε τον Τραμπ σε πολλές περιπτώσεις, όπως στον διορισμό του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά και τον διευκόλυνε από το 2018 και μετά, όταν οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το τέλος της σχέσης

Η επεισοδιακή σχέση τους φτάνει στο τέλος της με τον Μακ Κόνελ να αναγνωρίζει τον Μπάιντεν ως τον νικητή των εκλογών και τώρα να «καρφώνει» τον Τραμπ για τα επεισόδια στο Καπιτώλιο.

Μένει να φανεί αν οι οπαδοί του Τραμπ θα συγχωρήσουν -ή θα ξεχάσουν- την κίνηση αυτή στα δύο χρόνια από σήμερα, όταν στις ΗΠΑ θα έλθουν οι ενδιάμεσες εκλογές για τη Γερουσία και τη Βουλή.

Πηγή: economico.gr