Γερμανία Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως πολιτικό όπλο. Αυτό έχουν επανειλημμένα τονίσει ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Ο κ. Χάμπεκ παραδέχθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι «θα έλεγε ψέματα» αν υποστήριζε ότι δεν φοβάται τις πιθανές συνέπειες.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, τα πράγματα σιγά σιγά σοβαρεύουν. Την Τετάρτη, η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι δεν είναι βέβαιο εάν ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο από τη Μόσχα θα εξακολουθήσει να είναι ασφαλής μετά τις εργασίες συντήρησης στον αγωγό Nord Stream, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να συνεχιστούν τουλάχιστον έως τις 21 Ιουλίου.

Οι Γερμανοί θερμαίνονται με ρωσικό αέριο 

Το τελευταίο διάστημα, μόλις το 40% περίπου του συνήθους όγκου φυσικού αερίου παραδόθηκε από τη Ρωσία στη Γερμανία. Το ρωσικό αέριο είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, ειδικά για τη βιομηχανία και τα ιδιωτικά νοικοκυριά. Τα μισά από τα σπίτια στη Γερμανία θερμαίνονται με φυσικό αέριο που παρέχεται από ρωσικές εταιρείες.

Η εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο παραμένει υψηλή, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά τους τελευταίους μήνες για να τη μειώσει, τονίζεται στο δημοσίευμα της DW.

Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου ήταν δραματικές. Ο Κλάους Μιούλερ, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, της αρμόδιας κυβερνητικής ρυθμιστικής αρχής, προειδοποίησε ότι οι ιδιώτες πελάτες στη Γερμανία θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για το κόστος του φυσικού αερίου τους να τριπλασιαστεί.

Σύμφωνα με έρευνες, η στήριξη στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας αποδυναμώνεται καθώς όλο και περισσότεροι νιώθουν την αυξανόμενη πίεση του πληθωρισμού.

Προτεραιότητα στα νοικοκυριά;

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό του ποιος λαμβάνει και πόσες ποσότητες φυσικού αερίου στη Γερμανία. Ο επικεφαλής της είναι μέλος του Κόμματος των Πρασίνων και πάντα τόνιζε ότι τα νοικοκυριά πρέπει να προμηθεύονται κατά προτεραιότητα.

Όπως δήλωσε, τόσο η γερμανική όσο και η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει την προστασία των νοικοκυριών πριν από τις επιχειρήσεις. Αλλά ο υπουργός Οικονομίας των Πρασίνων αμφισβήτησε το συγκεκριμένο επιχείρημα.

Αναστάτωση στη γερμανική κοινωνία 

Η πρόταση του Χάμπεκ να επανεξεταστεί το ζήτημα της προτεραιότητας, ώστε η οικονομία να μην υποστεί μεγάλη ζημιά, έχει συναντήσει σφοδρή κριτική από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Η Βερένα Μπεντέλε, πρόεδρος του συλλόγου κοινωνικής πρόνοιας VdK, είπε στο δίκτυο Funke ότι οι οικογένειες με μικρά παιδιά, τα άτομα με αναπηρίες, οι ηλικιωμένοι, οι χρόνια πάσχοντες και όσοι χρειάζονται ειδική φροντίδα εξαρτώνται ιδιαίτερα από την ασφαλή παροχή αερίου.

Ο Εύγκεν Μπρις, επικεφαλής του Γερμανικού Ιδρύματος για την Προστασία των Ασθενών, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Osnabrücker Zeitung υποστήριξε ότι δεν πρέπει να εναπόκειται σε έναν μόνο υπουργό της κυβέρνησης να αποφασίσει για το ζήτημα της προτεραιότητας.

Δεν υπάρχουν αρκετά αποθέματα αερίου

Σύμφωνα με το νόμο, οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης πρέπει να είναι γεμάτες κατά 80% έως την 1η Οκτωβρίου και κατά 90% έως τις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο τα αποθέματα να φτάσουν σε αυτά τα επίπεδα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται μόνο στο 65%, κάτι που δεν αρκεί για να εξασφαλίσει μια σταθερή προμήθεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Πράγματι, είναι πιθανό ότι η Bundestag, το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της Γερμανίας, θα συζητήσει σύντομα ποιος θα έχει την προτεραιότητα στην παροχή φυσικού αερίου.

Την ίδια ώρα, η Κομισιόν στις Βρυξέλλες αναμένει από τη Ρωσία να διακόψει εντελώς τις ροές φυσικού αερίου στην Ευρώπη πριν από το τέλος του έτους. Ως εκ τούτου, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης προβλέπει όριο στη θέρμανση και την ψύξη των δημοσίων κτιρίων. Όπως τονίζει η DW, αυτό που είναι ήδη ξεκάθαρο, είναι πως ακολουθούν ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας δύσκολος χειμώνας για τους καταναλωτές φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από DW

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr