Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην τελευταία της συνεδρίαση από την Αθήνα τερμάτησε το σερί 10 διαδοχικών αυξήσεων στο βασικό της επιτόκιο, ήτοι μετά από 15 μήνες.

Στην ομιλία της μετά τη συνεδρίαση, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί πως δεν τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για αρκετό καιρό ακόμα στο πλαίσιο της μάχης κατά του πληθωρισμού (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Αμέσως κάποιοι επενδυτές εκτίμησαν ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα μείωσης ήδη από τον Απρίλιο, παρά την επιμονή της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ ότι αυτό είναι πρόωρο.

Και για αυτόν τον λόγο, δύο από τα «γεράκια» της Τράπεζας έσπευσαν να διαλύσουν κάθε τέτοια πρόβλεψη.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας Peter Kazimir και ο Λιθουανός ομόλογός του Gediminas Simkus – που υποστηρίζουν την αυστηρότερη πολιτική- προσπάθησαν να μην περάσουν το μήνυμα της μείωσης των επιτοκίων, κρατώντας ακόμη και περαιτέρω αυξήσεις στο τραπέζι ως εξωτερική πιθανότητα.

«Θα εκπλαγώ αν χρειαζόμασταν να μειώσουμε τα επιτόκια κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», είπε ο Simkus σε δημοσιογράφους στο Βίλνιους.

Ο Kazimir τόνισε ότι οι εκτιμήσεις για μείωση των επιτοκίων τους πρώτους έξι μήνες του νέου έτους ήταν «εντελώς άστοχες» και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ θα πρέπει να δουν τις επόμενες μακροοικονομικές προβλέψεις της τράπεζας τον Δεκέμβριο και τον Μάρτιο.

«Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι ο κύκλος σύσφιξης έχει ολοκληρωθεί και ότι μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, την εποπτεία και τον έλεγχο της κατάστασης», συμπλήρωσε ο Kazimir.

Ο πληθωρισμός υποχωρεί, με το γερμανικό οικονομικό επιτελείο να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες για σημαντική πτώση τον Οκτώβριο και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται εν μέσω ενδείξεων πιστωτικής κρίσης που προκαλείται από την αύξηση των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο που πληρώνει στις τραπεζικές καταθέσεις στο υψηλό ρεκόρ του 4%, ενώ περιμένει τις πρόσφατες αυξήσεις της να λειτουργήσουν στην οικονομία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr