Αμερικανούς εμφύλιο

Περισσότεροι από δύο στους πέντε Αμερικανούς πιστεύουν ότι είναι αρκετά ή πολύ πιθανός ένας εμφύλιος πόλεμος στις ΗΠΑ την επόμενη δεκαετία. Κάτι που αποτυπώνει ανάγλυφα τον διχασμό και την ένταση που επικρατεί στην Αμερική, καθ οδόν προς  τις ενδιάμεσες εκλογές

Ένας  στους δύο αμερικανούς 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση από το YouGov και το The Economist, το 43% πιστεύει ότι ένας εμφύλιος πόλεμος είναι «πολύ» ή «κάπως πιθανός», ενώ το σχετικό ποσοστό ανεβαίνει ανάμεσα σε όσους δηλώνουν ότι υποστηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους.

Ένας στους τρεις από το σύνολο των ερωτηθέντων είπε ότι μια εμφύλια σύρραξη δεν είναι πολύ πιθανή ή είναι απίθανη, ενώ το 22% δεν είχε άποψη.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών 

«Η πόλωση αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, αν δεν οδεύει στα επίπεδα που βρισκόταν κατά τον αμερικανικό εμφύλιο», δήλωσε ο Thomas Gift, διευθυντής του Κέντρου Πολιτικών ΗΠΑ (Center on US Politics) του University College του Λονδίνου.

Ωστόσο, συνέστησε προσοχή στην ερμηνεία των δεδομένων, επισημαίνοντας ότι τέτοιου είδους συγκρούσεις δεν ξεσπούν συνήθως σε πλούσιες, δημοκρατικές χώρες, ενώ δεν είναι σαφές τι φαντάζονται οι ερωτηθέντες όταν μιλούν για εμφύλιο πόλεμο.

Η έρευνα, που διεξήχθη σε 1.500 ενήλικες στις ΗΠΑ, έδειξε επίσης ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών —66%—πιστεύουν πως οι πολιτικές διαφορές έχουν επιδεινωθεί από τις αρχές του 2021. Αντίθετα, μόνο το 8% είπε ότι ο διχασμός στις ΗΠΑ έχει μειωθεί.

Οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν επίσης ότι περιμένουν περισσότερη πολιτική βία τα επόμενα χρόνια, με τους Ρεπουμπλικάνους και πάλι να υπερτερούν των Δημοκρατικών στη διατύπωση της εν λόγω άποψης.

Η πρόσφατη έρευνα του FBI στο σπίτι του Τραμπ 

Η πρόσφατη έρευνα του FBI στο σπίτι του Ντόναλντ Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας έχει ανάψει φωτιές στην αμερικανική πολιτική ζωή. Την Κυριακή ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ είπε στο Fox News ότι «θα υπάρξουν ταραχές στους δρόμους» εάν ο πρώην πρόεδρος διωχθεί για τους χειρισμούς του με τα απόρρητα έγγραφα που ανακτήθηκαν από το σπίτι του.

Η πολιτική βία ανέρχεται περίπου στο 1% της συνολικής βίας στις ΗΠΑ παρά την εντύπωση ότι είναι πιο εκτεταμένη, καταλήγει το Bloomberg.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr