Δυσάρεστες οι εκτιμήσεις του Οίκου Wood για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και την Ελλάδα, ως συνέπεια της παρατεταμένης κρίσης στην Ουκρανία, μετά την Ρωσική εισβολή.

Για την Ελλάδα η Wood εκτιμά ότι η ανάπτυξη φέτος θα διαμορφωθεί στο 2% από 4% που προέβλεπε πριν, η οποία ωστόσο θα είναι από τις ισχυρότερες στην ευρωζώνη καθώς οι ευνοϊκές προοπτικές χρηματοδότησης και οι σημαντικές βελτιώσεις στο μακροοικονομικό μέτωπο θα οδηγήσουν τη χώρα σε υπεραπόδοση.  Για το σύνολο της Ευρωζώνης η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί φέτος στο 2% από 4% που προέβλεπε πριν.

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, ενώ πριν την εισβολή εκτιμούσε ότι στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 8,4% φέτος και στο 3,2% το 2023, πλέον και με βάση την εκτίναξη του πετρελαίου στα 120 δολ. και την άνοδο των τιμών των τροφίμων, εκτιμά ότι θα εκτιναχθεί στο 14,7% το 2022 και το 2023 θα μειωθεί στο 6,2%.

Στην Ευρωζώνη, από 5,8% που έβλεπε πριν, φέτος θα εκτιναχθεί στο 11,7% και το 2023 στο 5,8% από 3,9% πριν. Και στη Γερμανία θα φτάσει το 11,6% φέτος και το 6,5% το 2023, από 6,1% και 3,5% πριν.

Το σοκ του πετρελαίου έχει ταχύτερο αρνητικό αντίκτυπο από ό,τι στο παρελθόν, αλλά και πάλι θα είναι αρκετά αργό. Όπως αναφέρει η Wood, η εμπειρία του παρελθόντος υποδηλώνει ότι οι κρίσεις των τιμών του πετρελαίου διαβρώνουν την ανάπτυξη του ΑΕΠ σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, συνήθως με πλήρη επίπτωση σε τρία χρόνια.

Πηγή: economico.gr