Δυσφορία Ερντογάν για τη δημοτικότητα του Εκρέμ Ιμάμογλου

Η δημοτικότητα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, δείχνει να ενοχλεί ιδιαίτερα την τουρκική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να ασκήσει πίεση στο έργο του δήμου.

Έρευνα του υπουργείου Εσωτερικών για 455 εργαζόμενους 

Το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, μέσω Twitter, ανακοίνωσε πως άρχισε έρευνα για 455 εργαζομένους στον δήμο και σε εταιρείες που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με Κούρδους «τρομοκράτες», μαζί με τουλάχιστον 100, οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με αριστερές και άλλες οργανώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον του δημοτικού συμβουλίου. «Η δουλειά μας δεν έχει να κάνει με το δημαρχείο οποιουδήποτε. Η δουλειά μας έχει να κάνει με τη μάχη κατά του τρόμου και πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία σε επαγρύπνηση», δήλωσε ο Σοϊλού στους δημοσιογράφους.

Πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν φόβους πως η κυβέρνηση ενδέχεται να ετοιμάζεται να θέσει τον δήμο υπό τον έλεγχό της, μέσω της καθαίρεσης του δημάρχου για σχέσεις με την τρομοκρατία και την αντικατάστασή του με τον κυβερνήτη της πόλης. Παρόμοιο παράδειγμα έχει συμβεί σε μεγάλες πόλεις της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου έχουν καθαιρεθεί από τις θέσεις τους οι εκλεγμένοι Κούρδοι δήμαρχοι.

Με φόντο τη δημοσκοπική κατρακύλα του Τούρκου προέδρου 

Στο στόχαστρο 555 άτομα, με βαθύτερη αιτία τη δημοσκοπική κατρακύλα του Τούρκου προέδρου.

Πάντως, εντύπωση προκάλεσε πως η ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών έγινε μέσω των κοινωνικών δικτύων, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε ισχυριστεί πως στον δήμο της Κωνσταντινούπολης προσλαμβάνονται άνθρωποι «οι οποίοι έχουν σχέση με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τί είδους έρευνα είναι αυτή; 

Εντονη ήταν η αντίδραση του Εκρέμ Ιμάμογλου, που ανέφερε ότι ήδη οι υπό έρευνα υπάλληλοι έχουν δικαστεί. «Δίνεις έναν αριθμό (υπόπτων) και βγάζεις μια ετυμηγορία και στη συνέχεια αρχίζεις έρευνα», δήλωσε ο κ. Ιμάμογλου στους δημοσιογράφους. «Τι είδους έρευνα είναι αυτή;

Αν έχεις καταλήξει σε μια απόφαση τότε τους τραβάς από το αυτί και τους οδηγείς στη φυλακή», επισήμανε. Ο κ. Ιμάμογλου ανέφερε πως οι διαδικασίες πρόσληψης του δήμου περιλαμβάνουν τον έλεγχο του ποινικού μητρώου των αιτούντων.

«Το άτομο που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικών πριν από 15 ημέρες είχε δηλώσει πως 176 είναι ο αριθμός των τρομοκρατών που βρίσκονται στην Τουρκία. Σήμερα μιλάει για 555 άτομα, στα οποία γίνεται έρευνα για σχέσεις με την τρομοκρατία. Αυτός πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο κ. Ιμάμογλου.

Ο πραγματικός λόγος της αντιπαράθεσης 

Πάντως, σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πραγματικός λόγος αυτής της αντιπαράθεσης είναι τα χαμηλά ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στον κ. Ερντογάν. Περίοπτη θέση ανάμεσα στους αντιπάλους του προέδρου της Τουρκίας έχει ο κ. Ιμάμογλου, που προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ο κ. Ιμάμογλου ανέλαβε καθήκοντα το 2019, αφότου κέρδισε δύο φορές τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος του AKΡ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr