δείπνο ηγετών της Ε.Ε.

Μακρά και δύσκολη είναι η αποψινή νύκτα στις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τις 21.00 ένα θρίλερ για γερά νεύρα σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσει τελικά η Ευρώπη έναντι της Τουρκίας.

Το δείπνο το οποίο έχει βασικό “μενού” τη σχέση Ε.Ε – Τουρκίας, ξεκίνησε με αρκετή καθυστέρηση, στις 22.45.

Λίγο πριν τα μεσάνυκτα, έγινε γνωστό ότι οι ηγέτες των χωρών μελών της Ε.Ε άρχισαν να διαπραγματεύονται ένα τρίτο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, μετά από ένα ημίωρο διάλειμμα.

Δεν υπάρχει σύμπνοια για την ώρα 

Ωστόσο «δεν υπάρχει συμφωνία προς το παρόν», δήλωσε Ελληνας αξιωματούχος στο Politico, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει σύμπνοια, για την ώρα, για την Τουρκία.

Οι θέσεις μεταξύ των δύο «στρατοπέδων» των «27» «απέχουν πράγματι πολύ, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη.

Πριν από το διάλειμμα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία μίλησαν για την Τουρκία. Σύμφωνα με άλλον διπλωμάτη, η Αυστρία είναι σύμφωνη με το δεύτερο draft που παρουσιάστηκε.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για το κείμενο προσχεδίου συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τόνιζαν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από το δείπνο των ηγετών, Ολλανδία και Αυστρία έστειλαν παρατηρήσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων, στις οποίες γίνεται λόγος για κυρώσεις.

Πληροφορίες του Politico αναφέρουν ότι καθώς δεν υπάρχει ικανοποίηση από το κείμενο συμπερασμάτων, έχει πέσει στο τραπέζι το ενδεχόμενο να οριστεί μια νέα, έκτακτη Σύνοδος Κορυφής τον Φεβρουάριο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της Τουρκίας.

Δραματική παρέμβαση Μητσοτάκη

Σύμφωνα με διπλωμάτες που έχουν γνώση του θέματος και τους οποίους επικαλείται το Politico, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ένα μέλος του ΝΑΤΟ, και η Ευρώπη έχει βαλτώσει σε “αν” και σε “αλλά”».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε με αυτό τον τρόπο στις εξελίξεις από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι έτοιμες να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

Αν δεν καταστεί δυνατό απόψε να υπάρξει συμφωνία, τότε το πιθανότερο είναι ότι οι συζητήσεις θα διακοπούν και θα ξεκινήσουν εκ νέου με το φως της μέρας…

Πηγή: economico.gr