Το ότι η «ατμομηχανή» της ευρωπαϊκής οικονομίας, η Γερμανία,… αγκομαχάει το τελευταίο διάστημα δεν είναι κάτι άγνωστο. Ωστόσο, το άσχημο είναι ότι οι προβλέψεις για τη γερμανική οικονομία, όσο περνά ο καιρός τόσο πιο επιδεινούμενες βαίνουν.

Μεγαλύτερη ύφεση

Έτσι, το γνωστό και στη χώρα μας -συντηρητικών, είναι η αλήθεια, τάσεων- Ινστιτούτο Ifo προέβλεψε ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί περισσότερο από ό,τι αναμενόταν μέσα στο 2023, καθώς ο σταθερός πληθωρισμός επηρεάζει την κατανάλωση. Το γερμανικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αναμένεται να μειωθεί κατά 0,4% φέτος, περισσότερο από το 0,1% που είχε προβλέψει το Ινστιτούτο Ifo τον Μάρτιο.

«Η γερμανική οικονομία προχωρά πολύ αργά για να βγει από την ύφεση», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομικών προβλέψεων του Ifo, Τίμο Βολμερσόισερ. Το ινστιτούτο μείωσε επίσης τις προβλέψεις για το 2024 σε 1,5% αύξηση του ΑΕΠ, από 1,7%. Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει αργά από 6,9% το 2022 σε 5,8% φέτος, σε 2,1% το 2024.

Μείωση ιδιωτικών δαπανών

Λόγω του πληθωρισμού, οι ιδιωτικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 1,7% φέτος και δεν θα αυξηθούν ξανά μέχρι το 2024, όταν αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 2,2%. Ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί ελαφρά το 2023, αλλά το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος στο 5,3% φέτος, αυξάνοντας στο 5,5% το 2024.

Τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ifo, ο νέος κρατικός δανεισμός θα μειωθεί από 106 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 σε 69 δισεκατομμύρια φέτος και 27 δισεκατομμύρια το επόμενο έτος, καθώς η Γερμανία μοιάζει -μετά την περίοδο της πανδημίας- να επιστρέφει στη γνωστή συντηρητική πολιτική της σχετικά με το δανεισμό και το δημόσιο χρέος.

Διαφωνίες για τον προϋπολογισμό

Όπως είναι φυσικό, οι εκτιμήσεις του Ifo προκαλούν προβληματισμό στο Βερολίνο, όπου η κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών, Πράσινων και Φιλελεύθερων προσπαθεί να γεφυρώσει τις εσωτερικές διαφορές της σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2024, ο οποίος προβλέπεται ότι θα είναι πολύ πιο σφιχτός, λόγω περιορισμού των δημοσίων δαπανών.

Υπενθυμίζεται ότι η οικονομία της Γερμανίας βρίσκεται και τυπικά σε ύφεση καθώς καταγράφηκε αρνητικός ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ για δύο διαδοχικά τρίμηνα (4ο του 2022 και 1ο του 2023), αν και οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούσαν για θετική ανάπτυξη από το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και εντεύθεν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr