Την ανησυχία του για τις εξελίξεις, όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά συνολικά στη Δύση, εξέφρασε πρώην διευθυντής της CIA, προειδοποιώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει πολλαπλά μέσα για να πετύχει τους στόχους του.

Ο Τζον Μπρέναν, που ήταν διευθυντής της «Εταιρείας», όπως είναι το παρατσούκλι της CIA από το 2013 ως το 2017, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, εκτίμησε ότι η εικόνα του Πούτιν το τελευταίο διάστημα είναι οι αντιδράσεις του Ρώσου προέδρου στις εξελίξεις στην «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία, πολλές από τις οποίες είναι εξαιρετικά αρνητικές για τη Μόσχα.

Κατάρρευση του αρχικού σχεδίου

Σύμφωνα με τον Μπρέναν, όσον αφορά στον επιχειρησιακό τομέα, ο Πούτιν «προσαρμόζεται στις εξελίξεις των πεδίων των μαχών στην Ουκρανία, ενισχύοντας και μετακινώντας τις ρωσικές δυνάμεις στα ανατολικά και τα νότια της χώρας», μετά από τις ήττες που υπέστησαν στην προσπάθειά τους να καταλάβουν το Κίεβο, απ’ όπου και αποχώρησαν, σταματώντας και τα χτυπήματα με πυραύλους.

Ο Μπρέναν, επίσης, εκτίμησε ότι ο Πούτιν αντιδρά «στην ισχυρή ΝΑΤΟϊκή στήριξη προς την Ουκρανία και ιδίως την συνεχιζόμενη προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στις ουκρανικές δυνάμεις», προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα αυξήσει τις πιέσεις του στις γειτονικές χώρες, όπως έκανε με την Πολωνία και τη Βουλγαρία, στις οποίες έκοψε την προμήθεια φυσικού αερίου.

«Απειλές και ρητορείες»

Κατά τον πρώην διευθυντή της CIA, ο Πούτιν έχει αντιληφθεί ότι το αρχικό του σχέδιο έχει καταρρεύσει πλήρως και ότι πλέον θα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αντιδράσει, κάτι που κάνει με «απειλές και ρητορείες», προσπαθώντας να ενσπείρει το φόβο στις χώρες της Δύσης που συνεχίζουν να υποστηρίζουν με όπλα τον αγώνα της Ουκρανίας κατα της Ρωσίας.

Ωστόσο, ο Μπρέναν εκτίμησε ότι ένας δεύτερος στόχος του Πούτιν είναι να απευθυνθεί στους συμπαθούντες τη Ρωσία στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να διαρρήξει την ενότητα που μέχρι σήμερα επιδεικνύει το ΝΑΤΟ και να αδυνατίσει την αποφασιστικότητα της συμμαχίας να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, μέσω απειλών, αλλά και μέσω ρητορικών σχημάτων.

Μπάιντεν: «Αίσθημα απελπισίας»

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχολιάζοντας τις νέες αναφορές Πούτιν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων, είπε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να κάνει κούφια σχόλια για χρήση πυρηνικών όπλων ή για την πιθανότητα προσφυγής σε αυτά, είναι ανεύθυνο», προσθέτοντας ότι «αυτό δείχνει το αίσθημα απελπισίας στη Ρωσία, μετά την αποτυχία της σε ό, τι αφορά τους αρχικούς στόχους της».

Ο Μπάιντεν ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ «δεν επιτίθενται» στη Ρωσία αλλά «βοηθούν την Ουκρανία να αμυνθεί απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», ξεκαθαρίζοντας ότι η Ουάσινγκτον δεν θα επιτρέψει στη Μόσχα να «εκφοβίζει» τις ευρωπαϊκές χώρες απειλώντας ότι θα τους στερήσει ενεργειακές πηγές, αναφερόμενος στη διακοπή παραδόσεων φυσικού αερίου στην Πολωνία και στη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr