Μια ιδιαίτερα δυσοίωνη πρόβλεψη σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα της Γερμανίας έκανε ο CEO της μεγαλύτερης εταιρείας real estate της χώρας, καθώς συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ΕΕ ετοιμάζει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Επιπλέον κόστος ως δύο ενοίκια

Μιλώντας στο περιοδικό Der Siegel, ο Ρολφ Μπουχ, επικεφαλής του ομίλου Vonovia, που είναι ο μεγαλύτερος όμιλος κατοικιών της Γερμανίας, καθώς διαθέτει περίπου 565.000 διαμερίσματα στη Γερμανία, τη Σουηδία και την Αυστρία, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να υποσχεθεί με 100% βεβαιότητα ότι όλοι οι ένοικοι της εταιρείας του θα έχουν ζεστό διαμέρισμα τον ερχόμενο χειμώνα, αποδίδοντας την ανησυχία του στην ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Μπουχ σημείωσε ότι περίπου 200.000 διαμερίσματα της Vonovia είναι εξοπλισμένα με θέρμανση φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι θα υπήρχαν επίσης 100.000 διαμερίσματα, τα οποία θα τροφοδοτούνται με τηλεθέρμανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αέριο. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα το ποσοστού της αύξησης της τιμής για τους πελάτες φυσικού αερίου, ωστόσο εκτίμησε ότι οι ενοικιαστές θα χρειαστεί να πληρώσουν ποσό που μπορεί να αντιστοιχεί ακόμα και σε δύο επιπλέον ενοίκια.

«Ανησυχούμε»

Όπως εξήγησε στο Der Spiegel, «οι πολιτικοί έχουν ρυθμίσει σε όλη την Ευρώπη ότι σε περίπτωση συμφόρησης στην παροχή φυσικού αερίου, οι ιδιώτες καταναλωτές είναι οι τελευταίοι που θα απενεργοποιηθούν. Τι θα συμβεί λεπτομερώς εάν, για παράδειγμα, πέσει η πίεση στο δίκτυο, δεν είναι ακόμη προβλέψιμο. Ανησυχούμε». Παράλληλα, ο Μπουχ, παρότι δεν θέλησε να κάνει κάποια πρόβλεψη σχετικά με το πού μπορεί να διαμορφωθεί η τιμή του φυσικού αερίου, δήλωσε με βεβαιότητα ότι σίγουρα θα είναι πιο ακριβό απ’ όσο σήμερα.

Τα διαμερίσματα της Vonovia πρόκειται να γίνουν κλιματικά ουδέτερα έως το 2045, είπε ο Μπουχ, σημειώνοντας ότι «στόχος μας είναι να κάνουμε το απόθεμα κατοικιών κλιματικά ουδέτερο έως το 2045. Πρέπει ακόμα να επιταχύνουμε αυτόν τον μετασχηματισμό. Αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από το φυσικό αέριο τόσο γρήγορα. Τουλάχιστον ξέρουμε ποιες λύσεις χρειαζόμαστε: φωτοβολταϊκά και αντλίες θερμότητας ειδικότερα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr