Την εξαιρετικά ανησυχητική πρόβλεψη, ότι αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεν βρει τρόπο εξομάλυνσης των σχέσεων με την Κίνα, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος στρατιωτικής σύγκρουσης και παγκόσμιας καταστροφής, έκανε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, μιλώντας στο Bloomberg.
Όλο και πιο κοντά στη σύγκρουση
Ο 97χρονος σήμερα Κίσινγκερ, ο οποίος ήταν ο αρχιτέκτονας της επίσκεψης Νίξον στην Κίνα, το 1972, σημείωσε ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχουν επιδεινωθεί σημαντικά επί προεδρίας Τραμπ και τόνισε ότι «αν δεν υπάρξει κάποια βάση για συνεργασία, ο κόσμος θα γλυστρήσει προς μια καταστροφή συγκρίσιμη με τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο», εκτιμώντας ότι οι εξελίξεις στην πολεμική τεχνολογία θα κάνουν μια τέτοια κρίση «πολύ πιο δύσκολη να ελεγχθεί», απ’ όσο σε παρελθούσες εποχές.
Ο Κίσινγκερ υπογράμμισε ότι «οι ΗΠΑ και η Κίνα πλέον βαίνουν όλο και περισσότερο προς τη σύγκρουση, και η διπλωματία τους διεξάγεται με συγκρουσιακό τρόπο. Ο κίνδυνος είναι ότι μια κρίση μπορεί να ξεφύγει από τη ρητορική και να περάσει σε πραγματική στρατιωτική σύρραξη» και σημείωσε ότι «ο Τραμπ είχε μια πιο συγκρουσιακή προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, απ’ όσο πρέπει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προφανώς ήθελε να δώσει έμφαση στις ανησυχίες των ΗΠΑ για τις ανισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, ωστόσο, εγώ θα προτιμούσα μια πιο ευέλικτη προσέγγιση».
Δείτε επίσης: Επέτειος Πολυτεχνείου: Κόντρα στο δημόσιο αίσθημα και τη δημόσια υγεία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25. Αγνοούν τα μέτρα και διασωληνώνουν τη λογική – Ολο το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ.
Μεγάλα τα προβλήματα
Παράλληλα, κάλεσε τις δύο χώρες να συμφωνήσουν ότι, όποιες κι άν είναι οι διαφορές τους, δεν πρόκειται να καταφύγουν στην πολεμική σύρραξη, και πρότεινε οι δύο πρόεδροι -ο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ- να ορίσουν από έναν άνθρωπο που εμπιστεύονται, ο οποίος θα επικοινωνεί με τον ομόλογό του, εκ μέρους των προέδρων και θα συζητά σε περίπτωση κρίσης, αλλά και σε γενικότερο επίπεδο, ώστε να υπάρχει διαρκής ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο χωρών σε επίσημη βάση.
Τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών που ο Μπάιντεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει είναι και πολλά και δυσεπίλυτα: από το μέλλον του 5G και τους δασμούς που η μία χώρα έχει επιβάλλει στην άλλη, μέχρι τις εξελίξεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, το status του Χονγκ Κονγκ και το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Ο Κίσινγκερ πρότεινε οι δύο χώρες να επιδιώξουν να κατανοήσουν η μία την άλλη, έστω κι αν οι διαφορές τους παραμείνουν, και να επιχειρήσουν στη βάση της κοινής κατανόησης να επιλύουν τα ζητήματα που αναφύονται.
Παράλληλα, η «αλεπού» της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε τον Μπάιντεν να χαμηλώσει τους τόνους της ρητορικής του έναντι της Κίνας, να εγκαταλείψει τα σχέδιά του για «συμμαχία δημοκρατιών» εναντίον του Πεκίνου και να θυμηθεί ότι η «άγκυρα» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ ήταν πάντα η Ευρώπη, η οποία σήμερα βρίσκεται σε διελκυστίνδα και ενδεχομένως αποφασίσει να κινηθεί αυτόνομα.
Διαβάστε ακόμη
Πρόσβαση σε 2 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό SURE θα έχει από σήμερα η Ελλάδα, δήλωσε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
Προειδοποίηση Σύψα: Άσχημα τα ποιοτικά στοιχεία της πανδημίας – Δύσκολος ο χειμώνας και κυλιόμενα lockdown την άνοιξη
Πηγή: economico.gr