Ιδιαίτερα δυσοίωνος για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, ιδίως στις ΗΠΑ, εμφανίστηκε ο ιδρυτής της Microsoft και του Ιδρύματος Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς, εκτιμώντας ότι τα πράγματα θα χειροτέψουν βραχυπρόθεσμα.

Αύξηση μεταδοτικότητας

Μιλώντας στο Politico, ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε ότι «το φθινόπωρο θα είναι χειρότερο από το καλοκαίρι. Όλοι οι αριθμοί ανεβαίνουν και πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αυξηθεί η μεταδοτικότητα. Μέχρι να έχουμε νέα εργαλεία, το μόνο που έχουμε είναι η συμπεριφορά μας, να φοράμε μάσκες».

Ο Γκέιτς, ο οποίος έχει δείξει αυξημένο ενδιαφέρον για την πανδημία του κοροναϊού και έχει δωρίσει εκατομμύρια δολαρίων για την έρευνα για εμβόλιο, έχει τονίσει την ανάγκη, εκτός από επιστημονικό συντονισμό, και παγκόσμιας αλληλεγγύης και οργάνωσης, ώστε οι πάντες να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.

Κριτική για τα τεστ

Από την άλλη, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για το «χειρότερο σύστημα τεστ για κοροναϊό, όσον αφορά στο ποιος έχει πρόσβαση σε αυτό, από κάθε άλλη χώρα», σε μια στιγμή που στις ΗΠΑ 26 Πολιτείες είναι στο «κόκκινο» και 25 στην «κίτρινη» ζώνη.

«Αδιανόητο»

Ταυτόχρονα, επιτίθεται και στην κυβέρνηση Τραμπ για παρεμβάσεις στο έργο του CDC, λέγοντας ότι είναι αδιανόητο ότι «το σάιτ του έχει “μολυνθεί”» και προσθέτοντας: «Αφήστε τους ειδικούς να πουν τι συμβαίνει. […] Ούτε ταινία δεν θα μπορούσε να γυριστεί όπου το CDC είναι τόσο υπονομευμένο που γίνεται σοβαρή συζήτηση για το αν ο διευθυντής του πρέπει να παραμείνει στη θέση του ή να παραιτηθεί».

Πάντως, ο Γκέιτς είχε και έναν καλό λόγο για την κυβέρνηση Τραμπ λέγοντας ότι στο ζήτημα της έρευνας για το εμβόλιο «είναι εντυπωσιακό πώς η φαρμακευτική βιομηχανία αντέδρασε και ενήργησε. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σε αυτή την περίπτωση έκανε καλή δουλειά και χρηματοδότησε την έρευνα».

Πηγή: economico.gr