Ιδιαίτερα δυσοίωνος εμφανίζεται ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, έναντι της προοπτικής να αρθεί σταδιακά το lockdown στις 14 Δεκεμβρίου, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά στοιχεία.

Χρειάζονται άλλες 15 μέρες

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι με βάση την πορεία της πανδημίας μέχρι τώρα, είναι αδύνατο να φτάσουμε τον στόχο των 500 κρουσμάτων που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. «Αν αυτός είναι ο στόχος, πρέπει να περιμένουμε άλλες περίπου 15 ημέρες μετά τις 21 του μήνα», σημείωσε.

Επικίνδυνο

Παράλληλα, τόνισε ότι είναι επικίνδυνο να «ανοίξει» η χώρα την επόμενη εβδομάδα, ενώ αφήνει ένα πολύ μικρό παράθυρο για προσεκτικό άνοιγμα ορισμένων επιχειρήσεων την εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα. «Είναι λάθος να ανοίξουμε στις 14», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι δεν θα κάνουμε ρεβεγιόν Χριστουγέννων όπως τις προηγούμενες χρονιές, και ότι θα πρέπει να ξεχάσουμε γιορτές σε μαγαζιά.

Εξαιρετικό εργαλείο η ιχνηλάτηση

Από την άλλη, αναφερόμενος στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, ο κ. Σαρηγιάννης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικό εργαλείο το οποίο δε θα πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιείται. «Η προσπάθεια να κάνει κανείς από τη μια μεριά αντιπροσωπευτική δειγματοληψία και από την άλλη πιο στοχευμένα τεστ έτσι ώστε να χτυπήσει περιοχές που μπαίνουν το “κόκκινο”, θα είναι ένα ακόμη όφελος», επισήμανε.

Πηγή: economico.gr