Εξαιρετικά ανήσυχος για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα ενμφανίστηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μετά τα στοιχεία-σοκ που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη, για 667 νέα κρούσματα (τα περισσότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), 87 διασωληνομένους ασθενείς και οκτώ θανάτους λόγω Covid-19.

«Θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί»

Καθώς η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο τοπικών lockdown για τον περιορισμό της διασποράς ιού, ο κ. Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα», προσθέτοντας ότι όσο αυξάνονται τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

Νέα περιοριστικά μέτρα στο τραπέζι

Οι αριθμοί-σοκ, αλλά, κυρίως, οι προβολές που κάνουν οι επιστήμονες, θορύβησαν την κυβέρνηση, η οποία και εξετάζει, σε συνεργασία με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, τη λήψη νέων μέτρων, όπως αυτό της απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Αν τελικά τεθούν σε εφαρμογή, τα νέα μέτρα θα αφορούν τα Ιωάννινα που αυτήν την ώρα μετρούν 263 ενεργά κρούσματα, την Καστοριά με 124 ενεργά κρούσματα και την Θεσσαλονίκη με 652. Προβληματισμός υπάρχει και για την επιδημιολογική κατάσταση στις Σέρρες, την Κορινθία και τη Βοιωτία.

«Όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος»

«Άλλα μέτρα πλέον, είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας, […] όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος», τόνισε ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια να πειστεί ο πληθυσμός να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται.

Τόνισε ότι δεν προδικάζει τις αποφάσεις της πολιτείας και πως για την επιστημονική κοινότητα είναι σαφής ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης, με αποστάσεις, μάσκες, υγιεινή των χεριών.

Πηγή: economico.gr