Καθώς ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τις νέες εξαγγελίες περιοριστικών μέτρων για την πανδημία του κοροναϊού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, χτυπούν «καμπανάκι» για το «φούσκωμα» της πανδημίας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα.
Τα κρούσματα διπλασιάζονται με τον ίδιο αριθμό τεστ
Έτσι, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος υποστήριξε ότι μπορεί το Σαββατοκύριακο να να καταγραφούν ακόμα και περισσότερα από 2.000 κρούσματα ημερησίως, καθώς, όπως εξήγησε, μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας ως δέκα ημερών, τα κρούσματα πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1.000 που δείχνει ότι σχεδόν διπλασιάστηκαν χωρίς να αλλάξει ο αριθμός των τεστ.
Ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε ότι ακόμα νοσούν οι πιο νέοι και ότι όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι, η κατάσταση θα επιδεινωθεί δραματικά, ενώ επιβεβαίωσε ότι έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων να κλείσει η εστίαση και να απαγορευτούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να ελαττωθούν οι μη απαραίτητες δραστηριότητες και μέσα σε αυτές είναι και η διασκέδαση και η εστίαση αν και είναι απολύτως σαφές ότι πλήττονται σημαντικά οι εργαζόμενοι και πως θα πρέπει να υποστηριχθούν.
«Πολιτική απόφαση» το lockdown
Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο ίδιος είπε πως αυτό είναι πολιτική απόφαση αλλά κατά την γνώμη του εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί. Ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, αν δεν αποδώσουν τα μέτρα που ανακοινώνει ο πρωθυπουργός σήμερα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα, θα πάμε σε lockdown. «Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολή η απόφαση για το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως το ποσοστό θετικότητας των κρουσμάτων έχει φτάσει στο 4-5% ενώ επεσήμανε πως τα αντισώματα από το ιό μένουν για 4-5 μήνες, όπως αποδεικνύεται πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανοσία (διότι μένουν τα κύτταρα μνήμης) αλλά επειδή η νόσος έχει εμφανιστεί εδώ και λίγους μήνες ακόμα δεν υπάρχουν δεδομένα για το πόσο ακριβώς κρατάει αυτή η ανοσία όπως ο ίδιος σημείωσε. Ο καθηγητής πρόσθεσε μεταξύ άλλων πως υπάρχει η πιθανότητα να το ξανακολλήσει κάποιος όμως αυτοί που το έχουν ξανακολλήσει μέχρι τώρα φαίνεται ότι το περνάνε πολύ ελαφριά.
Πηγή: economico.gr