Μετά τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, και ο Σουηδός υπουργός Άμυνας απέκλεισε στην παρούσα φάση την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, παρά τις εκκλήσεις του προέδρου της χώρας σε διάφορες δυτικές χώρες.

Σουηδικό «όχι»

Απαντώντας τόσο στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και στον Ουκρανό υπουργό Άμυνας, Ολέκσι Ρεζνίκοφ, o Σουηδός ομόλογός του, Πελ Γιόνσον, τόνισε ότι η προτεραιότητα των συμμάχων είναι στην παρούσα φάση να ενισχύσουν την αεράμυνα της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι «όσον αφορά στα Gripen, υπάρχουν περιορισμοί, καθώς τα αεροσκάφη αυτά είναι κρίσιμα για την εδαφική μας ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία. Οπότε, είναι σοβαρό εμπόδιο, σχετικά με τους πόρους για την εθνική μας άμυνα».

Ο Γιόνσον, πάντως, σημείωσε ότι συζήτησε με τον Ρεζνίκοφ την ενίσχυση της Ουκρανικής αεράμυνας και προσέθεσε ότι η Σουηδία προχωρά στην εκπαίδευση Ουκρανών για τα 50 οχήματα μάχης CV-90 που θα στείλει στη χώρα την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με υλικά αεράμυνας, χειμερινό ρουχισμό και άλλες ενισχύσεις για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να απαντήσουν αποτελεσματικά στην επικείμενη ρωσική επίθεση.

Δεν υπάρχουν νεώτερα

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μετά και την τελευταία συνάντηση της Ομάδας του Ραμστάιν, δήλωσε ότι δεν υπάρχουν νεώτερα σχετικά με το αίτημα της Ουκρανίας για παροχή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο μεταβίβασης ή επανεξαγωγής μαχητικών στο Κίεβο, αν και υπάρχουν επιφυλάξεις για την αντίδραση της Μόσχας σε τέτοιες κινήσεις, αλλά και για την περαιτέρω εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη.

Λίγο-πολύ, η ίδια επιφυλακτικότητα φαίνεται ότι επικρατεί και στη Βρετανία, όπου, μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, ο πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Άμυνας, Μπεν Ουάλας να εξετάσει το ενδεχόμενο η χώρα να δώσει μαχητικά αεροσκάφη (η Βρετανία διαθέτει Eurofighter Typhoon και F-35) στην Ουκρανία. Από τότε ως σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια εξέλιξη ή απόφαση για το θέμα στο Λονδίνο.

Η ανησυχία της Δύσης

Σημειώνεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, μετά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι έχουν υπάρξει «θετικές» παρασκηνιακές αποφάσεις για το θέμα της αποστολής μαχητικών στην Ουκρανία, ενώ ο ΥΠΕΞ της χώρας, Ντιμίτρο Κουλέμπα, σημείωσε ότι ευρωπαίοι σύμμαχοι της Ουκρανίας έχουν ήδη προχωρήσει το όλο θέμα. Για την ώρα, πάντως, δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική εξέλιξη, ούτε και διαφαίνεται στον ορατό ορίζοντα.

Κι αυτό, διότι η Δύση ανησυχεί ότι με την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, η Μόσχα θα «βρει πάτημα» για να ενισχύσει το αφήγημά της ότι στη χώρα διεξάγεται «πόλεμος δι’ αντιπροσώπων» μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ/των ΗΠΑ, αλλά και θα κλιμακώσει ακόμα περισσότερο τις επιθέσεις της στην Ουκρανία και κυρίως σε μη στρατιωτικούς στόχους, όπως δίκτυα και πολιτικές υποδομές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr