Μητσοτάκης - Χειμάρρα

Στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, Τίρανα, βρίσκεται σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου, στην οποία συμμετέχουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, επιπλέον εννέα χώρες της Ε.Ε. (Αυστρία, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Πολωνία, Σλοβενία), αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο παρά το Brexit.

Συναντήσεις με Εκπροσώπους της Ελληνικής Μειονότητας

Ο κ.Μητσοτάκης ξεκίνησε την επίσκεψή του στη γειτονική χώρα πραγματοποιώντας συνάντηση στα Τίρανα με εκπροσώπους της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Βασίλης Κάγιος ως πρόεδρος ΔΕΕΕΜ-Ομόνοια, Βαγγέλης Ντούλες ως βουλευτής και πρόεδρος ΚΕΑΔ και ο Θανάσης Πότσης ως πρόεδρος της Ένωσης Βλάχων Αλβανίας και Σίλβια Μπούρμπο, μέλος διοικητικού συμβουλίου Ομόνοιας και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Χειμάρρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα.

Οι Ελληνικές Θέσεις στη Σύνοδο της Διαδικασίας του Βερολίνου

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ.Μητσοτάκης στη σύνοδο θα επαναλάβει, ότι η Ελλάδα στηρίζει και ανέκαθεν στήριζε την Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, μια στήριξη που όμως δεν αποτελεί “λευκή επιταγή”, καθώς οι υποψήφιες προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρες οφείλουν να σέβονται και να τηρούν βασικές Ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, υπογραμμίζοντας ότι δεν νοούνται εκπτώσεις από τους κανόνες του κράτους Δικαίου – και αυτό αφορά σε όλες τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης θα επισημάνει, ότι η ενταξιακή πορεία είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία και ένας δύσκολος δρόμος για τις υποψήφιες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, όμως η πρόοδός τους και η προσαρμογή τους στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι ίδιες οι “επιδόσεις” τους δηλαδή, θα κρίνουν την πορεία ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει, ότι η άρνηση των Αλβανικών αρχών να επιτρέψουν στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, να ορκιστεί στα καθήκοντά του, συνιστά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας και η απόρριψη του αιτήματός του συνιστά απόκλιση από τους Ευρωπαϊκούς κανόνες δικαίου. Ο κ.Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει, ότι η υπόθεση του κ.Μπελέρη θα έχει συνέπειες στις Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις και θα επηρεάσει τις αποφάσεις της Ελλάδος για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας.

Η Διαδικασία του Βερολίνου πραγματοποιείται ενόψει των εκθέσεων προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των υποψηφίων χωρών και της συζήτησης για τη διεύρυνση της Ε.Ε. που ξεκίνησε στη σύνοδο του άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Γρανάδα της Ισπανικής Ανδαλουσίας και αναμένεται να κορυφωθεί στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

Η σύνοδος κορυφής στα Τίρανα, θα εστιάσει μεταξύ άλλων σε θέματα οικονομικής σύγκλισης Δυτικών Βαλκανίων με την Ε.Ε. και ενσωμάτωσής τους στην ενιαία αγορά, στις σχέσεις καλής γειτονίας και σε διμερή ζητήματα, καθώς και στην υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr