DZ BANK

Η μακροπρόθεσμη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή της Ελλάδας στο γκρουπ των “κανονικών” εκδοτών κρατικών ομολόγων είναι μέχρι στιγμής πολύ επιτυχημένη, όπως σημειώνει η DZ Bank με αφορμή το επιτυχημένο deal ανταλλαγής/εξαγοράς των ομολόγων που δεν συμμετείχαν στο PSI και στο swap του 2017, επισημαίνοντας πως οι προσπάθειες που γίνονται έχουν αποδώσει, έτσι ώστε να ξεπεράσει και να επουλώσει η χώρα το τραύμα που δημιούργησε η χρεοκοπία του παρελθόντος.

Πολύ πετυχημένη στρατηγική 

Όπως σημειώνει η DZ Bank, το ποσοστό αποδοχής της προσφοράς του Ελληνικού Δημοσίου στους ομολογιούχους των σειρών του PSI με λήξη από το 2023 έως το 2042 έφτασε το 72,16% ή τα 2,92δις. ευρώ από το σύνολο των 4,04 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο αιτιολογεί την προσφορά ανταλλαγής/εξαγοράς δηλώνοντας ότι στόχος είναι η ευθυγράμμιση των προτύπων της αγοράς με αυτά άλλων κρατικών εκδοτών της ευρωζώνης, την ομαλοποίηση της καμπύλης αποδόσεων και την αύξηση της ρευστότητας των ελληνικών τίτλων.

Στην πραγματικότητα, τα ομόλογα της σειράς PSI δεν πληρούν τα χαρακτηριστικά των ομολόγων αναφοράς και επίσης έχουν χαμηλότερη ρευστότητα σε σύγκριση με τα συμβατικά ελληνικά ομόλογα.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά περισσότερα πίσω από την πρόσφατη προσφορά ανταλλαγής και εξαγοράς, όπως τονίζει η DZ Bank.

Μακροπρόθεσμη στρατηγική επιστροφής στο γκρουπ των “καθιερωμένων εκδοτών κρατικών ομολόγων

Η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί μια μακροπρόθεσμη στρατηγική επιστροφής στο γκρουπ των “καθιερωμένων εκδοτών κρατικών ομολόγων” μετά τις πολυάριθμες κρίσεις των τελευταίων ετών.

Έχουν ήδη γίνει πολλά βήματα: η χώρα έχει ήδη επιστρέψει με επιτυχία στην αγορά ομολόγων και βγήκε από το πρόγραμμα του ESM. Το 2019 πραγματοποιήθηκε και η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ.

Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα έχει ακόμα αρκετή “δουλειά” να κάνει, επισημαίνει ο επενδυτικός οίκος. Το επόμενο έτος οι υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ πρόκειται να αποπληρωθούν πλήρως.

Θα ακολουθήσει η πρώτη πρόωρη αποπληρωμή των δανείων GLF. Με τη βοήθεια αυτών των μέτρων μείωσης του χρέους, η Ελλάδα αναδομεί το χαρτοφυλάκιο χρέους της. Ο φιλόδοξος στόχος της χώρας είναι να επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το 2023.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η θητεία Τσίπρα 

Η DZ Bank αξιολογεί πολύ θετικά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και έτσι διατηρεί θετική στάση για τις προοπτικές της Ελλάδας γενικότερα. Η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως επισημαίνει, δίνει βάρος σε μια ευρεία αναδιοργάνωση των κατευθυντήριων γραμμών της δημοσιονομικής πολιτικής μετά την θητεία Τσίπρα.

Επιπλέον, αυτό αναγνωρίζεται και από τους οίκους αξιολόγησης. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξακολουθεί να παρουσιάζει ανοδική τάση παρά τις ισχυρές επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού. Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν επομένως ο ισχυρότερος ανταγωνιστής των ιταλικών ομολόγων όσον αφορά τα ασφάλιστρα κινδύνου και τις συνολικές προοπτικές απόδοσης, αν και ο μέσος όρος αξιολόγησης από τους οίκους διαφέρει κατά περίπου δύο βαθμίδες.

Βεβαίως, όπως προσθέτει, το spread μεταξύ των δύο εκδοτών διευρύνθηκε σημαντικά μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς η Ελλάδα μέχρι στιγμής συμμετέχει μόνο στο πρόγραμμα PEPP και αυτό έχει προγραμματιστεί να λήξει το 2022. Ωστόσο, η DZ Bank αναμένει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα παραμείνουν μέρος των αγορών ομολόγων της ΕΚΤ το επόμενο έτους.

Η εκτίμηση για τον ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας 

Η DZ Bank εκτιμά πως η ανάπτυξη της Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 8%, ενώ θα παραμείνει ισχυρή και το 2022 “τρέχοντας” με ρυθμούς κοντά στο 4% με το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέφει πλήρως στα επίπεδα προ πανδημίας.

Την επόμενη διετία η ανάπτυξη αναμένεται να οδηγηθεί από τις επενδύσεις οι οποίες και θα υποστηριχθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος ο οίκος εκτιμά ότι θα τεθεί σε πτωτική τροχιά από φέτος, όπου θα διαμορφωθεί στο 202% του ΑΕΠ από 206,3% το 2020, ενώ το 2022 θα κινηθεί στο 195% και το 2023 στο 190% του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr