Έρχονται και νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2024 μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμά ο DZ Bank

Έρχονται και νέες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2024 μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Aπό τον Μάρτιο του 2024 έως και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, η ελληνική οικονομία έχει σημαντικά ραντεβού με τους οίκους αξιολόγησης για την πιστοληπτική της ικανότητα.

Όπως εκτιμά ο DZ Bank, ο βασικός παράγοντας για επιβράβευση με αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης είναι η μείωση του χρέους και για αυτόν τον λόγο η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει ευθέως σε αυτό.

Ο γερμανικός επενδυτικός οίκος υπενθυμίζει ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας αναβαθμίστηκε στην επενδυτική βαθμίδα, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους το 2010, από τους S&P, Fitch, DBRS και Scope. Μόνο η Moody’s εξακολουθεί να διατηρεί την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας κάτω από το κατώφλι της επενδυτικής βαθμίδας.

Όμως, οι αναλυτές του γερμανικού οίκου τονίζουν πως παρά την πρόοδο που έχει ήδη γίνει στο αξιόχρεο, υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση, αφού η μείωση του χρέους αποτελεί τον μοχλό που φέρνει τις αναβαθμίσεις.

«Η σημερινή ατζέντα της κυβέρνησης, όπως η πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων διάσωσης, τα πρωτογενή πλεονάσματα, η απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και οι μεταρρυθμίσεις που προωθούν τις επενδύσεις, στοχεύει σε αυτό τον μοχλό», σημειώνει η DZ Bank.

Έτσι, προβλέπει ότι είναι μόνο θέμα χρόνου η Ελλάδα να μην είναι πια η ευρωπαϊκή χώρα με το υψηλότερο χρέος, καθώς ο τίτλος αυτός θα περάσει στην Ιταλία.

«Επομένως, περιμένουμε περαιτέρω αναβαθμίσεις το 2024, έτσι ώστε η ανοδική τάση των αξιολογήσεων να συνεχιστεί και να μην χάσει momentum», καταλήγουν οι αναλυτές.

Τα «ραντεβού» της Ελλάδας με τους οίκους αξιολόγησης

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των οίκων αξιολόγησης για το 2024, η Moody’s θα επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στις 15 Μαρτίου, η S&P στις 19 Απριλίου και η Fitch στις 31 Μαΐου.

Θα ακολουθήσουν νέα reviews από τη Moody’s στις 13 Σεπτεμβρίου, την S&P στις 18 Οκτωβρίου και τη Fitch στις 21 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr