Το 13ο πακέτο κυρώσεων κατά όσων ευθύνονται και υποστηρίζουν τον “παράνομο, απρόκλητο και αδικαιολόγητο” πόλεμο στην Ουκρανία, ενέκριναν σήμερα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο χρόνια μετά την έναρξή του.

Το νέο πακέτο κυρώσεων επιβάλλει περιοριστικά μέτρα σε πρόσωπα και εταιρείες που σχετίζονται με τη μεταφορά όπλων από τη Βόρεια Κορέα στη Ρωσία, άτομα που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία, καθώς και εταιρείες από τρίτες χώρες (μεταξύ των οποίων μία Τουρκική εταιρεία) οι οποίες θεωρούνται ότι συμβάλλουν στην παράκαμψη κυρώσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλιου της Ε.Ε., το σημερινό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας περιλαμβάνει τα ακόλουθα μέτρα:

Μεμονωμένες καταχωρήσεις

Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε επιπλέον 106 άτομα και 88 οντότητες που είναι υπεύθυνες για τις ενέργειες που υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Οι νέες καταχωρήσεις στοχεύουν κυρίως τον στρατιωτικό και αμυντικό τομέα της Ρωσίας και τα άτομα που συνδέονται με αυτόν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εμπλέκονται στην προμήθεια όπλων από τη Βόρεια Κορέα προς τη Ρωσία, καθώς και μέλη του δικαστικού σώματος, τοπικούς πολιτικούς και άτομα που είναι υπεύθυνα για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών από την Ουκρανία.

Συνολικά, η Ε.Ε. έχει επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε περισσότερα από 2.000 άτομα και οντότητες, που κρίνει πως υπονομεύουν ή απειλούν την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Τα ονόματα και οι εταιρείες που καταχωρούνται στη “μαύρη λίστα” υπόκεινται σε δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων. Τα φυσικά πρόσωπα υπόκεινται επιπλέον σε ταξειδιωτική απαγόρευση, η οποία τους εμποδίζει να εισέλθουν ή και απλά να διέλθουν από τα εδάφη της Ε.Ε..

Έλεγχοι και περιορισμοί εισαγωγών-εξαγωγών

Επιπλέον, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποφάσισαν σήμερα να καταχωρήσουν 27 νέες οντότητες στον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν άμεσα το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας. Οι οντότητες αυτές θα υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς εξαγωγών όσον αφορά σε αγαθά και τεχνολογίες διπλής χρήσης, καθώς και αγαθά και τεχνολογία που ενδέχεται να συμβάλλουν στη βελτίωση της άμυνας και της ασφάλειας της Ρωσίας.

Ορισμένες από αυτές τις οντότητες βρίσκονται σε τρίτες χώρες (Ινδία, Σρι Λάνκα, Κίνα, Σερβία, Καζακστάν, Ταϊλάνδη και Τουρκία) και έχουν εμπλακεί στην παράκαμψη των εμπορικών περιορισμών, άλλες είναι Ρωσικές οντότητες που εμπλέκονται στην ανάπτυξη, παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρονικών εξαρτημάτων για το στρατιωτικό και βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας.

Επιπλέον, στον κατάλογο των (απαγορευμένων) ειδών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τεχνολογική βελτίωση του τομέα άμυνας και ασφάλειας της Ρωσίας προστίθεται πλέον και η ανάπτυξη και παραγωγή τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs, drones). Τέλος, η Ε.Ε. σήμερα εισήγαγε περαιτέρω περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών που συμβάλλουν ιδίως στην ενίσχυση των Ρωσικών βιομηχανικών δυνατοτήτων, όπως οι ηλεκτρικοί μετασχηματιστές.

Σίδερο και ατσάλι

Η σημερινή απόφαση προσθέτει το Ηνωμένο Βασίλειο στον κατάλογο των χωρών εταίρων που εφαρμόζουν μια σειρά περιοριστικών μέτρων στις εισαγωγές σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσία και μια σειρά μέτρων ελέγχου των εισαγωγών που είναι ουσιαστικά ισοδύναμα με εκείνα της Ε.Ε..

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σχετικά: “Καθώς φτάνουμε στο θλιβερό σημείο των δύο ετών από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία, η Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζει την πίεση στη Ρωσία. Σήμερα, εντείνουμε περαιτέρω τα περιοριστικά μέτρα κατά του στρατιωτικού και αμυντικού τομέα της Ρωσίας, στοχεύοντας περαιτέρω οντότητες σε τρίτες χώρες που προμηθεύουν εξοπλισμό, καθώς και εκείνους που ευθύνονται για την παράνομη απέλαση και τη στρατιωτική επανεκπαίδευση παιδιών της Ουκρανίας. Παραμένουμε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να χτυπήσουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και να βοηθήσουμε την Ουκρανία να κερδίσει τον νόμιμο αγώνα της για αυτοάμυνα και να αποκαταστήσει ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr