μονοκλωνικά αντισώματα

Περίπου 55.000 δόσεις της πιθανής θεραπείας για την Covid-19, με βάση ένα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων που αναπτύχθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Regeneron και την ελβετική Roche, έχει εξασφαλίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο.

Η πρώτη θεραπεία που παίρνει το πράσινο φως από την Ευρώπη

Η συμφωνία με τη Roche επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, δήλωσε η εταιρεία στο Reuters, αλλά τα στοιχεία της σύμβασης δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει εξασφαλίσει περίπου 55.000 δόσεις.

Η θεραπεία είναι η πρώτη για την οποία συνάπτει συμφωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση και βασίζεται σε μονοκλωνικά αντισώματα, ενώ το μόνο φάρμακο κατά της Covid που έχει ήδη αγοράσει η Ε.Ε. είναι το αντιιικό remdesivir.

Η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) αναμένεται μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2021, αναφέρει έγγραφο της Ε.Ε., επικαλούμενο τις εκτιμήσεις της Roche.

Αναφερόμενος στο εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα, εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας επεσήμανε πως «είμαστε σε συζήτηση με τις υγειονομικές αρχές και θα ενημερώσουμε».

Μπορεί να λειτουργεί και ως προληπτική θεραπεία 

Την ίδια ώρα η Ελβετία έχει παραγγείλει 3.000 δόσεις, εκφράζοντας αισιοδοξία πως το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως προληπτική θεραπεία, καθώς μελέτες έδειξαν ότι μειώνει τον κίνδυνο νόσησης.

Από την πλευρά του ο EMA επεσήμανε πως οι εταιρείες πρέπει πρώτα να υποβάλουν επίσημα αίτηση για έγκριση, την ώρα που ήδη διενεργεί ανασκόπηση των προκαταρκτικών δεδομένων της θεραπείας από τον Φεβρουάριο.

Η θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα είναι μια έγχυση, η οποία έχει εξουδετερωτική επίδραση στην Covid-19, μιμούμενη φυσικά αντισώματα που παράγει ο ίδιος ο οργανισμός για την καταπολέμηση της λοίμωξης

Σύμφωνα με δεδομένα από τις δοκιμές του κοκτέιλ, φέρεται να παρατηρήθηκε μείωση των νοσηλειών ή των θανάτων κατά 70% σε ασθενείς με Covid-19, ενώ μειώθηκε η διάρκεια των συμπτωμάτων κατά τέσσερις ημέρες.

Το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων έχει ήδη πάρει επείγουσα έγκριση στις ΗΠΑ για ασθενείς με ήπια έως μέτρια Covid-19 και η αμερικανική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 1,5 εκατομμύρια δόσεις.

Από το newsroom του Economico, με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr