Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες θα συμμετάσχει σήμερα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Κύριο αντικείμενο του Συμβουλίου θα είναι η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ στην ημερήσια διάταξή του περιλαμβάνεται και ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στον Καύκασο (σχέσεις Αρμενίας-Αζερμπαϊζάν). Μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ο κ.Γεραπετρίτης, αναμένεται να συναντηθεί με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

Στο πρώτο μέρος των εργασιών του Συμβουλίου έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. Στο δεύτερο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου. Στην τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση θα παραστεί ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών.

Πριν την έναρξη του Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, ενώ την Τρίτη 23 Ιανουαρίου θα συγκληθεί το 10ο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Αιγύπτου, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο κ.Γεραπετρίτης.

Το σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. θα διερευνήσει τα πιθανά βήματα που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Εν όψει του συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) διένειμε στους 27 ΥΠΕΞ έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης Ισραηλινο-Παλαιστινιακής διένεξης. Στο επίκεντρο αυτού του εγγράφου βρίσκεται “προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος” που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την Ε.Ε., τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία. Προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών. Τελικός στόχος είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα υπάρχει δίπλα στο Ισραήλ με “ειρήνη και ασφάλεια”.

Η προπαρασκευαστική αυτή ειρηνευτική σύνοδος θα πραγματοποιηθεί ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν σε αυτήν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο της ΕΥΕΔ. Αν και εσωτερικό έγγραφο με διαβάθμιση προστασίας διαρροής, αυτό περιήλθε σε γνώση πολλών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters.

Αξιωματούχοι της Ε.Ε. αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη. Το έγγραφο υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες “συνέπειες” θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.

Η Ε.Ε. συγκαταλέγεται στους κυριότερους παρόχους οικονομικής βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους, ενώ ταυτόχρονα έχει συνάψει ευρεία συμφωνία συνεργασίας με το Ισραήλ, που συμπεριλαμβάνει ζώνη ελεύθερου εμπορίου. Ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν πως το διμερές εμπόριο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για να ασκηθεί πίεση στην Ισραηλινή κυβέρνηση.

Δεν είναι όμως σίγουρο, ότι και οι 27 χώρες-μέλη θα ενέκριναν αυτή την ιδέα, καθώς η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία χαρακτηρίζονται αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr