Η δυνατότητα αναθέρμανσης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει τουρκική παραβατική συμπεριφορά στην περιοχή, είναι το μήνυμα που στέλνει στην Άγκυρα η έκθεση του Ύπατου Εκπρόσωπου για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η έκθεση παρουσιάζεται σήμερα στους υπουργούς εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι θα προετοιμάζουν την σχετική συζήτηση για την Τουρκία, που θα γίνει στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών την Πέμπτη και Παρασκευή. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν την έκθεση ως προς την ουσία ισορροπημένη, διότι ναι μεν περιλαμβάνει θετική πρόταση στην Τουρκία για μια σημαντικη βελτίωση των σχέσεών της με την ΕΕ, καθώς αυτές βρίσκονται σήμερα στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών, ωστόσο από την άλλη τονίζεται σαφέστατα ότι αν η Άγκυρα επιλέξει το δρόμο της έντασης με κράτη μέλη θα υπάρξουν επιπρόσθετες πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

«Θετική» η έκθεση κατά Δένδια

Θετική χαρακτήρισε την έκθεση ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Όπως είπε είναι θετική, διότι προσλαμβάνει την Τουρκία ως πρόβλημα που αφορά το σύνολο της ΕΕ και γι’ αυτό προτείνει τη διπλή ατζέντα, δηλαδή θετικά μέτρα μεν, αλλά και τη δυνατότητα κυρώσεων αν η Άγκυρα διολισθήσει στην απαράδεκτη παραβατική συμπεριφορά. Πάντως, ο κ. Δένδιας διαπίστωσε και κάποιες ελλείψεις στην έκθεση, όπως η συνέχιση της χρησιμοποίησης του casus belli από την Τουρκία έναντι της Ελλάδας ή ακόμη η τουρκική παραβατικότητα σε σχέση με τα Βαρώσια στην Κύπρο και οι ευθείες παραβιάσεις του δικαίου της θάλασσας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχαν μια πρώτη τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο τόνισαν την σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας.

Ρητή αναφορά στα θαλάσσια σύνορα

Όπως σημείωσε το economico.gr, στην 16σέλιδη έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι η αμφισβήτηση των θαλασσίων ορίων της Ελλάδος από την Τουρκία τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο υπήρξε μείζων παράγοντας προβλημάτων για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η υπογραφή του τουρκολιβυκού Μνημονίου αγνόησε τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες.

Η έκθεση αναφέρει επίσης συγκεκριμένα ότι «η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS, με προσφυγή, εφόσον απαιτείται, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.»

Πηγή: economico.gr