Εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισαν οι ηγέτες των πιό σημαντικών βιομηχανικών χωρών (G7)

Εμπάργκο στο Ρωσικό πετρέλαιο, ως απάντηση στην εισβολή του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αποφάσισαν οι ηγέτες των πιό σημαντικών βιομηχανικών χωρών (G7), σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι επικεφαλής των κορυφαίων οικονομιών ανέλαβαν τη δέσμευση μετά από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή, παραμονή της 9ης Μαΐου, της Ημέρας της Νίκης της Ρωσίας.

Αρκετές χώρες της G-7 έχουν ήδη δεσμευτεί να διαφοροποιηθούν από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη ανακοινώσει απαγορεύσεις στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει υποστηρίξει πρόταση της ΕΕ να απαλλαγεί από αυτό μέχρι τον Ιανουάριο.

Οι ηγέτες θα “δεσμευτούν να καταργήσουν σταδιακά την εξάρτησή μας από τη ρωσική ενέργεια, μεταξύ άλλων με τη σταδιακή κατάργηση ή την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου”, αναφέρει η δήλωση της G-7. “Θα διασφαλίσουμε ότι θα το πράξουμε εγκαίρως, με τάξη και με τέτοιο τρόπο που θα παρέχει χρόνο στον κόσμο να εξασφαλίσει εναλλακτικές προμήθειες”.

Οι ηγέτες της G-7 δήλωσαν επίσης ότι θα λάβουν μέτρα για να απαγορεύσουν ή να αποτρέψουν με άλλο τρόπο την παροχή βασικών υπηρεσιών από τις οποίες εξαρτάται η Ρωσία. “Αυτό θα ενισχύσει την απομόνωση της Ρωσίας σε όλους τους τομείς της οικονομίας της”, σύμφωνα με κοινή δήλωση των χωρών.

Θα συνεργαστούν επίσης με άλλες χώρες “για να διασφαλίσουν σταθερό και βιώσιμο παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές, μεταξύ άλλων με την επιτάχυνση της μείωσης της συνολικής εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και της μετάβασής σε καθαρή ενέργεια σύμφωνα με τους κλιματικούς στόχους”.

Η δήλωση περιλαμβάνει δεσμεύσεις για συνέχιση των δράσεων “κατά των ρωσικών τραπεζών που συνδέονται με την παγκόσμια οικονομία και είναι συστημικά κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα”, συνέχιση των προσπαθειών για την καταπολέμηση της προπαγάνδας της Μόσχας και “συνέχιση και αναβάθμιση της εκστρατείας κατά των οικονομικών ελίτ” που υποστηρίζουν τον Πούτιν.

Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε η κάθε χώρα ξεχωριστά, δηλαδή η Γερμανία (που προεδρεύει στην G7 φέτος), ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή ρωσικών υδρογονανθράκων, αν και οι εισαγωγές αυτές ήταν μικρές.

Ενώ ο Πούτιν ετοιμάζεται να γιορτάσει αύριο Δευτέρα τη νίκη της πρώην ΕΣΣΔ επί της ναζιστικής Γερμανίας, οι πράξεις του στην Ουκρανία “ντροπιάζουν τη Ρωσία και τις ιστορικές θυσίες του λαού της”, αναφέρουν οι επτά ηγέτες. Στη βιντεοδιάσκεψή τους, επανέλαβαν ότι “δεσμεύονται να λάβουν νέα μέτρα για να βοηθήσουν την Ουκρανία να διασφαλίσει ένα ελεύθερο και δημοκρατικό μέλλον” καθώς και “να αμυνθεί και να απωθήσει μελλοντικές επιθετικές ενέργειες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr