Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Νέες συνομιλίες σήμερα μετά το χθεσινό αδιέξοδο

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατάφεραν, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες, να καταλήξουν χθες σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις σήμερα το πρωί καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα μια συμφωνία για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ που ξεκινά το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση που είναι στο τραπέζι 

Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των χωρών της ΕΕ προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian», η ΕΕ θα μπορούσε να συμβιβαστεί με το να απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με δεξαμενόπλοια, αλλά να τις επιτρέψει μέσω των αγωγών.

Έτσι η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχία θα συνεχίσουν να προμηθεύονται ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, που είχε κατασκευαστεί επί Σοβιετικής Ένωσης και διασχίζει την Ουκρανία.

Δεν φαίνεται να προχωράει η πρόταση για ολική απαγόρευση εισαγωγών πετρελαίου

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις εβδομάδες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε προτείνει ολική απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά οι χώρες-μέλη δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμφωνία.

Η Ουγγαρία, από τους μεγαλύτερους πελάτες του ρωσικού πετρελαίου, έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρειαστεί πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τα διυλιστήριά της.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης Bruegel που εδρεύει στις Βρυξέλλες, μόνο το ένα τέταρτο του ρωσικού πετρελαίου που αγοράζεται από το μπλοκ των 27 εθνών, τον μεγαλύτερο πελάτη πετρελαίου της Ρωσίας, παραδίδεται μέσω αγωγών.

Τα τρία τέταρτα του ρωσικού πετρελαίου για την Ευρώπη παραδίδονται με δεξαμενόπλοια, επομένως ένα εμπάργκο στις θαλάσσιες παραδόσεις θα εξακολουθούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, μειώνοντας την ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr