Χρηματοδότηση της Ουγγαρίας από Ε.Ε.

Χρηματοδοτική “φόρμουλα” που να επιτρέπει την άμεση, έκτακτη χρηματοδότηση της Ουκρανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναζητεί το Ευρωπαϊκό μπλοκ εν όψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου, κατόπιν της επίμονης άρνησης Ουγγαρίας να συναινέσει στην παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την εμπόλεμη χώρα, για την οποία απαιτείται ομόφωνη απόφαση της Ε.Ε..

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπάν, επανέλαβε πως δεν θα συναινέσει στην παροχή ενός κρίσιμου για την Ουκρανία, νέου πακέτου οικονομικής της στήριξης από την Ε.Ε. αξίας 50 δισ. Ευρώ, ενώ επιπλέον δεν θα εγκρίνει την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Ουκρανίας για τη μελλοντική εισδοχή της χώρας στο μπλοκ. Παρά τις επίμονες προσπάθειες μεγάλων χωρών της Ε.Ε., ακόμα και του ιδίου του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να πειστεί ο κ.Ορμπάν περί του αντιθέτου, η κατάσταση δεν αλλάζει, οδηγώντας αναγκαστικά την Ε.Ε. στην αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών διάθεσης της οικονομικής της βοήθειας προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με Ευρωπαίους και Ουκρανούς αξιωματούχους, ενδεχόμενη αδυναμία παροχής των 50 δισ. Ευρώ νέας Ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ουκρανία, θα θέσει σε κίνδυνο τη χρηματο-οικονομική της σταθερότητα. Μάλιστα, η καθυστέρηση και πολυπλοκότητα της έγκρισης του συγκεκριμένου πακέτου βοήθειας της Ε.Ε., έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χρηματοδότηση της Ουκρανίας και στις ΗΠΑ, με το Κογκρέσο να κωλυσιεργεί προς το παρόν περί της έγκρισης νέου αντίστοιχα μεγάλου πακέτου οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία (και το Ισραήλ).

Για την περίπτωση που η Ουγγαρία τελικά δεν πειστεί να άρει τις αντιρρήσεις της για την νέα οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας από την Ε.Ε., η Ε.Ε. ήδη διεξάγει διπλωματικές επαφές με τεχνικές λεπτομέρειες παροχής εναλλακτικά ενός μικρότερου πακέτου στήριξης προς την Ουκρανία από τις υπόλοιπες 26 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποία να αρκέσει για την εμπόλεμη χώρα για τουλάχιστον ένα έτος. Μάλιστα, η Ε.Ε. σχεδιάζει να εγκριθεί η χρήση στην έκτακτη χρηματοδότηση της Ουκρανίας πόρων 10 δισ. Ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία – ως μέσο πειθούς της Βουδαπέστης – αλλά έχουν “παγώσει” λόγω ζητημάτων κράτους Δικαίου και διαφθοράς στη χώρα.

Σύμφωνα με τους Financial Times (FT), στις σχετικές παράλληλες – εμπιστευτικές – συζητήσεις συμμετέχουν αξιωματούχοι της Κομισιόν και ισχυρών χωρών της Ένωσης, οι οποίες θα επωμίζονταν και το μεγαλύτερο κόστος χρηματοδότησης. Η επιλογή αυτή αξιολογείται ως ακριβότερη για τις χώρες της Ε.Ε..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr