Ερντογάν Μισέλ

Τον σχεδιασμό και τις επιδιώξεις της Τουρκίας για διάσκεψη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου αντί διερευνητικών συνομιλιών με την Ελλάδα, επιβεβαιώνει ο Ταγίπ Ερντογάν με ένα ακόμη εμπρηστικό μήνυμα.

Ο τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ  στην οποία, όπως μεταδίδει το Anadolu, ζήτησε τα… ρέστα από την Ευρώπη, δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που προκαλεί και αξίωσε να πάρει άμεση απάντηση στο αίτημά του για διεθνή διάσκεψη των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε την Ευρώπη «να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου» και τόνισε ότι πρέπει να σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά την Τελωνειακή Ένωση και την απελευθέρωση της βίζας.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν φέρεται να είπε στον Σαρλ Μισέλ πως «η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί», ενώ διεμήνυσε πως «η Τουρκία αναμένει σαφή βήματα για τη σύγκληση της διεθνούς διάσκεψης των χωρών της ανατολικής Μεσογείου».

Είναι εμφανές πως υπάρχει συντονισμένη τακτική κλιμάκωσης από την Τουρκία, καθώς ο ένας μετά τον άλλο τούρκοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ελλάδα και υπεραμύνονται της παράνομης Navtex για το Oruc Reis.

«Διακυβεύονται η θαλάσσια δικαιοδοσία μας, τα δίκαια μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. ‘Εχουμε δικαιοδοσία από τον ΟΗΕ, διεξάγουμε επιστημονικές και τεχνικές μελέτες κι αυτό δεν αποτελεί απειλή για κανέναν, αλλά οι Έλληνες κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση» υποστήριξε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ προσθέτοντας μάλιστα: «Ελπίζουμε οι Έλληνες να αποφύγουν προκλητικές ενέργειες»

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ προειδοποίησε: «Πάντα δίνουμε απάντηση σε εκείνους που το βάζουν στα πόδια από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων«.

Πηγή: economico.gr