Τζιχάντ Γκαϊτζί

Σε εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προέβη ο τούρκος αντιναύαρχος και εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας», Τζιχάτ Γιαϊτζί, παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 14 Ιουνίου.

“Οποιος καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελλάδα να μετρήσει τα δάχτυλά του”

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλί Γκαζετέ»  με τίτλο «Όποιος καθίσει στο τραπέζι με την Ελλάδα, όταν σηκωθεί να μετρήσει τα δάχτυλα του», ο τούρκος στρατιωτικός -ο οποίος πάντως αξίζει να σημειωθεί πως παραιτήθηκε από τη θέση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τον περσινό Μάιο  – κάνει λόγο για «κακομαθημένες δηλώσεις» του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, υποστηρίζοντας πως πήγε στη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου όχι με την πρόθεση και επιθυμία επίλυσης των προβλημάτων με την Τουρκία, αλλά για να την εκφοβίσει.

Αυτό -ισχυρίζεται ο αρχιτέκτονας του τουρκο-λιβυκού μνημονίου- ήταν εμφανές και από τις συνεχείς υποστηρικτικές αναφορές προς την ΕΕ.

«Εάν η Ελλάδα συνεχώς προβάλλει σε διμερή θέματα την ΕΕ, αυτό σημαίνει πως και η ίδια δεν λαμβάνει τον εαυτό της ως συνομιλητή. Τότε, και εμείς θα ήταν πιο σωστό να πραγματοποιήσουμε τις διερευνητικές επαφές με την ΕΕ αντί με την Ελλάδα» επισημαίνει.

“Η Ελλάδα διαπραγματεύεται μόνον την κατανομή των θαλασσίων ζωνών”

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα κάθεται στο τραπέζι για να διαπραγματευθεί μόνον τα θέματα που θέλει, δηλαδή τις απαιτήσεις της.

«Αναφέρει πως δεν θα συζητήσει τον εξοπλισμό και τη στρατιωτικοποίηση των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς. Έχει δηλώσει ξεκάθαρα πως δεν θα διαπραγματευθεί για νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, η κυριαρχία των οποίων δεν της έχει μεταφερθεί. Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Η Ελλάδα είπε πως θα καθίσει στο τραπέζι μόνον για να διαπραγματευθεί την κατανομή των θαλασσίων ζωνών στη Μεσόγειο. Αυτό σημαίνει πως απαιτεί αυτό που δεν είναι δικό της και θέλει να πούμε πόσα από τα δικαιώματα μας μπορούμε να της δώσουμε» τόνισε.

«Υπό τις συνθήκες αυτές» προσθέτει «εάν καθίσουμε να διαπραγματευθούμε με την Ελλάδα, θα μιλάμε από την αρχή για το πόσα θα δώσουμε στην Ελλάδα. Στη διαπραγμάτευση αυτή θα πρέπει μετά τη χειραψία με την Ελλάδα να μετρήσουμε τα δάχτυλά μας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr