Η οικονομική ισχύς της Ευρώπης συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό.

Η οικονομική ισχύς της Ευρώπης συρρικνώνεται με ταχύ ρυθμό, σύμφωνα με το βρετανικό Economist Intelligence Unit που προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του 2023 θα διαμορφωθεί στο 0,3% στη Γαλλία, στο -0,6% στο Ην. Βασίλειο, στο -1% στη Γερμανία και στο -1,3% στην Ιταλία. (ΣΣ: Το Ελληνικό Σχέδιο Προϋπολογισμού του 2023 προβλέπει ανάπτυξη 2,1%)

Οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά έχουν ήδη βιώσει μια απότομη αύξηση, με αποτέλεσμα οι λογαριασμοί ενέργειας να έχουν αυξηθεί αισθητά. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι ανατιμήσεις σε ρεύμα και θέρμανση θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023, με το σωρευτικό κόστος της κρίσης να διευρύνεται κατά ακόμη 2 τρισ. ευρώ. 

Το αυξανόμενο κόστος για αέριο, θέρμανση και ηλεκτρισμό έχει εύλογα αρνητικές επιπτώσεις στα επίπεδα διαβίωσης των Ευρωπαίων. Αλλά ακόμη πιο ανησυχητική είναι η ραγδαία υποχώρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών προϊόντων, τα οποία είναι ακριβότερα λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.  

Αύξηση της ανεργίας και πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος

Το λογικό επακόλουθο των παραπάνω είναι ο περιορισμός της μαζικής παραγωγής και η αύξηση της ανεργίας. Οι ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες ήδη μειώνουν τον αριθμό των υψηλά αμειβόμενων στελεχών.  

Αυτό με τη σειρά του, θα επιφέρει μια επιδείνωση στο επίπεδο διαβίωσης των Ευρωπαίων, ενώ δεν αποκλείεται να προσθέσει επιπλέον δημοσιονομικό κόστος στις κυβερνήσεις, οι οποίες θα κληθούν να λάβουν πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας.  

Όμως, τέτοιους είδους ενέργειες τροφοδοτούν τον ήδη υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος τον Αύγουστο εκτοξεύθηκε στο 9,1% -το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών. 

Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία υπό πίεση

Το 60% των επιχειρήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται στο χείλος του «λουκέτου» εξαιτίας των υψηλών τιμών ηλεκτρικού ρεύματος. Το 13% των εργοστασίων, παράλληλα, έχει περιορίσει το ωράριο εργασίας, ενώ το 7% έχει αναστείλει προσωρινά τη λειτουργία του. Άλλωστε, οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν «φουσκώσει» κατά τουλάχιστον 100% σε σχέση με το 2021.  

Στη Γερμανία, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Leibniz, ο αριθμός όσων χρεοκόπησαν (είτε ως εταιρείες, είτε ως μεμονωμένα άτομα) τον Αύγουστο εκτινάχθηκε κατά 26%. Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου, δε, ο αντίστοιχος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, καθώς το κόστος παραγωγής, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, γιγαντώνεται διαρκώς.  

Ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς, παραδέχθηκε ότι πολλοί Γερμανοί αντιμετωπίζουν ένα σπιράλ ανατιμήσεων από τα καύσιμα έως τα τρόφιμα. Και το κυριότερο, η «εικόνα» είναι ίδια στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.  

Πολλοί ειδικοί, εκτιμούν ότι η ολική και αμετάκλητη διακοπή της λειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1 θα προκαλέσει στην Ευρώπη τη χειρότερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών.  

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr