Ερντογάν: Απειλεί την Ελλάδα για να τον ακούσει η Ουάσιγκτον

Δύο έγκυρα δυτικά Μέσα, ο Economist και το Bloomberg επισημαίνουν στο διεθνές ακροατήριό τους ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδειχθεί το μαύρο πρόβατο στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, είτε πυροδοτώντας εντάσεις με τη γειτονική Ελλάδα, είτε μπλοκάροντας τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είτε απειλώντας με επίθεση στους Κούρδους (που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ) στη Συρία.

Το  Bloomberg μάλιστα θεωρεί πως όσο θα διαρκεί η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα γίνεται όλο και πιο επιθετικός εναντίον της Ελλάδας, απαιτώντας να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά στο Αιγαίο ( προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος “δεν αστειεύεται”). Αλλά και να εντείνει τη ρητορική του κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καταγγέλοντας τη Δύση ως ψεύτρα και αναξιόπιστη.

“Κάποιος ξέχασε να το πει στον Ερντογάν”

Το Economist, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε νέα πνοή και μια νέα αίσθηση σκοπού, επείγουσας ανάγκης και ενότητας, στο ΝΑΤΟ, “κάποιος ξέχασε να το πει στον Ερντογάν”.

“Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος μπλόκαρε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, γράφει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό, προειδοποίησε για νέα επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών που υποστηρίζονται από την Αμερική στη Συρία και πυροδότησε εντάσεις με την Ελλάδα, επίσης μέλος της συμμαχίας.

Μερικοί ειδήμονες, στη Δύση αλλά και στην Τουρκία, συζητούν για άλλη μια φορά εάν το ΝΑΤΟ και η Τουρκία πρέπει να χωρίσουν τους δρόμους τους. Αυτή τη φορά, δεν είναι μόνοι. ‘Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη ως εναλλακτική λύση’, δήλωσε πρόσφατα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Ερντογάν. ‘Δεν υπήρξαμε λόγω του ΝΑΤΟ και δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ’”, γράφει ο Economist.

Τι θα κάνει λοιπόν με την περίπτωση Ερντογάν το ΝΑΤΟ; Τίποτα, πιστεύει ο Tacan Ildem, πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. “Η Τουρκία πιθανότατα θα παραμείνει πονοκέφαλος για τη συμμαχία, ακόμη και όταν ο κ. Ερντογάν είναι εκτός σκηνής. Αλλά είναι ένας πονοκέφαλος που θα πρέπει να ζήσει μ’ αυτόν το ΝΑΤΟ”.

Και τον Τούρκο διπλωμάτη επιβεβαιώνει, κατά κάποιο τρόπο, ο Economist: “Η στάση Ερντογάν μπορεί να αφήσει την Τουρκία στο περιθώριο εντός της συμμαχίας. Αλλά η αποχώρηση ή η απομάκρυνσή της από το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι στη σφαίρα της φαντασίας”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr