Δύο έγκυρα δυτικά Μέσα, ο Economist και το Bloomberg επισημαίνουν στο διεθνές ακροατήριό τους ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει αποδειχθεί το μαύρο πρόβατο στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, είτε πυροδοτώντας εντάσεις με τη γειτονική Ελλάδα, είτε μπλοκάροντας τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, είτε απειλώντας με επίθεση στους Κούρδους (που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ) στη Συρία.
Το Bloomberg μάλιστα θεωρεί πως όσο θα διαρκεί η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, ο Ερντογάν θα γίνεται όλο και πιο επιθετικός εναντίον της Ελλάδας, απαιτώντας να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά στο Αιγαίο ( προσθέτοντας μάλιστα ότι ο ίδιος “δεν αστειεύεται”). Αλλά και να εντείνει τη ρητορική του κατά των ΗΠΑ και της Ευρώπης, καταγγέλοντας τη Δύση ως ψεύτρα και αναξιόπιστη.
“Κάποιος ξέχασε να το πει στον Ερντογάν”
Το Economist, από την πλευρά του, αναφέρει ότι ενώ η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έδωσε νέα πνοή και μια νέα αίσθηση σκοπού, επείγουσας ανάγκης και ενότητας, στο ΝΑΤΟ, “κάποιος ξέχασε να το πει στον Ερντογάν”.
“Τον περασμένο μήνα, ο Τούρκος πρόεδρος μπλόκαρε τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, γράφει το έγκυρο βρετανικό περιοδικό, προειδοποίησε για νέα επίθεση εναντίον Κούρδων μαχητών που υποστηρίζονται από την Αμερική στη Συρία και πυροδότησε εντάσεις με την Ελλάδα, επίσης μέλος της συμμαχίας.
Μερικοί ειδήμονες, στη Δύση αλλά και στην Τουρκία, συζητούν για άλλη μια φορά εάν το ΝΑΤΟ και η Τουρκία πρέπει να χωρίσουν τους δρόμους τους. Αυτή τη φορά, δεν είναι μόνοι. ‘Η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί στην ημερήσια διάταξη ως εναλλακτική λύση’, δήλωσε πρόσφατα ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του κ. Ερντογάν. ‘Δεν υπήρξαμε λόγω του ΝΑΤΟ και δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ’”, γράφει ο Economist.
Οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα πρέπει να δέσουν τις ζώνες ασφαλείας τους
Το Bloomberg θεωρεί ότι οι επόμενοι μήνες της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία θα είναι δύσκολοι για εχθρούς και φίλους:
“Οι σύμμαχοι και οι αντίπαλοι της Άγκυρας, μαζί με τους ίδιους τους Τούρκους, ίσως θα πρέπει να δέσουν τις ζώνες ασφαλείας τους εν όψει της αναταραχής που θα προκαλέσει ο Ερντογάν (για εσωτερικούς λόγους) στην 12 μηνών προεκλογική εκστρατεία στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμη περισσότερο κύλισμα στη “λάσπη” και αντιφατικότητα από τον Ερντογάν, ακριβώς τη στιγμή που θα χρειάζονταν περισσότερο τη συνεργασία του για τον περιορισμό του ρωσικού τυχοδιωκτισμού.
Δύσκολος συνομιλητής ακόμη και στις καλύτερες των εποχών του, ο Ερντογάν έχει γίνει ακόμα πιο καβγαυζής έναντι της Δύσης όσο γίνεται ολοένα και πιο πολιτικά ευάλωτος στο εσωτερικό της Τουρκίας, αναφέρει το αμερικανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το πολιτικό του κεφάλαιο βρίσκεται τώρα στη χαμηλότερη άμπωτη από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά τα ηνία στην Άγκυρα (τότε ως πρωθυπουργός) το 2003. Αυτός και το κόμμα του υποχωρούν σταθερά στις δημοσκοπήσεις τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς η οικονομία της Τουρκίας έχει πληγεί από έναν συνδυασμό της πανδημίας του κορονοϊού και των ερντογανικών οικονομικών πολιτικών.
Με ελάχιστες προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης που να μπορεί να προλάβει να επηρεάσει τις εκλογές του 2023, ο Τούρκος πρόεδρος πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να υποστηρίξει την επανεκλογή του. Όλα τα πρώιμα σημάδια δείχνουν ότι θα βουτήξει με πάθος στο εγχειρίδιο του παλιού καλού λαϊκιστή, κάνοντας έκκληση στον εθνικιστικό σωβινισμό στο εσωτερικό και προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους για την ύπαρξη ξένων εχθρών – πραγματικών και φανταστικών (ανάμεσα στους οποίους και η Ελλάδα) επισημαίνει το Bloomberg.
Η Τουρκία στο περιθώριο, αλλά εντός της συμμαχίας
Τι θα κάνει λοιπόν με την περίπτωση Ερντογάν το ΝΑΤΟ; Τίποτα, πιστεύει ο Tacan Ildem, πρώην μόνιμος εκπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. “Η Τουρκία πιθανότατα θα παραμείνει πονοκέφαλος για τη συμμαχία, ακόμη και όταν ο κ. Ερντογάν είναι εκτός σκηνής. Αλλά είναι ένας πονοκέφαλος που θα πρέπει να ζήσει μ’ αυτόν το ΝΑΤΟ”.
Και τον Τούρκο διπλωμάτη επιβεβαιώνει, κατά κάποιο τρόπο, ο Economist: “Η στάση Ερντογάν μπορεί να αφήσει την Τουρκία στο περιθώριο εντός της συμμαχίας. Αλλά η αποχώρηση ή η απομάκρυνσή της από το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι στη σφαίρα της φαντασίας”.


Πηγή: economico.gr