Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη  επανέφερε την Ελλάδα σε μία κανονικότητα που την έχει μετατρέψει σε επενδυτικό προορισμό, ενώ ταυτόχρονα έχει αποκαταστήσει την εικόνα μιας υπεύθυνης, σταθερής δύναμης στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, σημειώνει ο “Economist”, προσθέτοντας πως πέτυχε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μολονότι κλήθηκε να διαχειριστεί πολλαπλές εξωγενείς κρίσεις.

Ο υπεύθυνος για ευρωπαϊκά θέματα Κρις Λόκγουντ, στο καθημερινό podcast “The Intelligence” του γνωστού οικονομικού περιοδικού, επισημαίνει ότι “τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπό τον κ. Μητσοτάκη, αποκαταστάθηκε μια εικόνα κανονικότητας, στον βαθμό που πλέον η Ελλάδα δανείζεται μόνο κατά περίπου 1,5 ποσοστιαία μονάδα πάνω από αυτό που δανείζεται η Γερμανία, κάτι που είναι εκπληκτικό”. “Πιστεύω ότι έχει κάνει πολύ καλή δουλειά και σίγουρα αξίζει άλλα τέσσερα χρόνια, και αυτό είναι το συμπέρασμα που ξεκάθαρα έχουν βγάλει και οι Έλληνες ψηφοφόροι”, εκτίμησε ο Λόκγουντ.

“Η Ελλάδα πλέον θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα μία κανονική χώρα, μία υπεύθυνη χώρα, που διοικείται καλά και στην οποία μπορεί να επενδύσει κανείς. Έχει γίνει μια σειρά από επικερδείς ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα. Αυτό είναι το επίτευγμα του Μητσοτάκη και γι’ αυτό νομίζω ότι αξίζει αυτά τα τέσσερα χρόνια που πρόκειται να κερδίσει”, προσέθεσε ο δημοσιογράφος του “Economist”.

Η ΝΔ πέτυχε “πραγματικά πολύ πειστική νίκη”

Στο podcast επισημαίνεται ότι η ΝΔ πέτυχε “πραγματικά πολύ πειστική νίκη” στις εκλογές, πλησιάζοντας την αυτοδυναμία παρά το σύστημα της απλής αναλογικής, με τον Λόκγουντ να αναφέρει ότι ο 41% που απέσπασε το κυβερνών κόμμα συνιστά “εντυπωσιακό ποσοστό”, το οποίο υπερβαίνει τις επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας στις κάλπες του 2019.

Επισημαίνεται ακόμα πως το ποσοστό της ΝΔ ήλθε μετά από μία τετραετία προκλήσεων και κρίσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται η πανδημία, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. “Παρόλα αυτά”, ανέφερε ο Λόκγουντ, “ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να κρατήσει το πηδάλιο της χώρας αρκετά σταθερό. Μείωσε τον πληθωρισμό, αύξησε την ανάπτυξη -πέρυσι η ανάπτυξη στην Ελλάδα ήταν σχεδόν διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης- και αναμένεται ακόμη μια καλή χρονιά φέτος”.

Σκιαγραφώντας το προφίλ του πρωθυπουργού, ο  Λόκγουντ κάνει λόγο για έναν “πολύ ευφυή άνθρωπο” που έχει προϋπηρεσία στον χρηματοπιστωτικό τομέα και τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά. “Είναι καλός. Έχει ηγηθεί μιας αρκετά ικανής, τεχνοκρατικής, λογικής κυβέρνησης”, συμπληρώνει, εκτιμώντας ότι η ΝΔ οδεύει προς τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr