κρουσμάτων μέτρα

Συναγερμό προκαλεί στην κυβέρνηση η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, η οποία φέρνει στο τραπέζι νέα μέτρα

Το επόμενο 48ωρο αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν σε περιοχές που “κοκκινίζουν” από την πανδημία.

Από χθες το απόγευμα, οπότε έγινε γνωστό  ότι τα κρούσματα, μέσα σε ένα μόλις 24ωρο έφτασαν τα 667, ξεκίνησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο σε κυβερνητικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο.

Στο μικροσκόπιο οι “κόκκινες” περιοχές 

Στην έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, τον προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα και του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, αναλύθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά νομό και περιοχή.

Όπως επισημάνθηκε στον πρωθυπουργό, το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, όπου η αύξηση των κρουσμάτων παρουσίασε ξαφνική άνοδο. Ανάλογη εικόνα, όμως, επικρατεί στο ευρύτερο κέντρο της Αθήνας, όπου κάθε βράδυ παρατηρείται πολύ μεγάλη συγκέντρωση, κυρίως νέων ανθρώπων, αλλά και στους νομούς Ιωαννίνων και Καστοριάς.

Τοπικά lockdown και γενικευμένη χρήση μάσκας 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επιβολή τοπικού lockdown στους δύο παραπάνω νομούς, ενώ εξετάζει την πιθανότητα γενικευμένης χρήσης μάσκας για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και πιθανόν περαιτέρω αυστηροποίηση των μέτρων για τη λειτουργία της εστίασης, παράλληλα με εντατικοποίηση των ελέγχων σε πλατείες και πεζόδρομους.

Ο πρωθυπουργός θα επιστρέψει από το ταξίδι στην Κύπρο και τα επόμενα 24ωρα θα εκτιμηθεί η κατάσταση, ώστε την Παρασκευή, σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους, θα αποφασιστεί  τι μέλλει γενέσθαι.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αν τα κρούσματα διατηρηθούν στα επίπεδα που είδαμε χθες με τα 667 κρούσματα που είναι νέος αριθμός ρεκόρ, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την ανακοίνωση απαγόρευσης κυκλοφορίας πιθανότατα από τη μια μετά τα μεσάνυχτα έως τις έξι το πρωί.

Σε πορτοκαλί συναγερμό είναι πιθανόν να περάσουν, επίσης, Κορινθία και Βοιωτία, ενώ υπό παρακολούθηση είναι η εξέλιξη του φαινομένου στις Σέρρες.

Τα μέτρα σε κάθε περίπτωση θα έχουν τοπικό χαρακτήρα και δεν θα είναι οριζόντια, ενώ θ’ ακολουθούν τη λογική του χάρτη επικινδυνότητας που έχει θεσπίσει η Πολιτική Προστασία.

«Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος»

Το ενδεχόμενο νυχτερινού lockdown δεν απέκλεισε καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τόνισε πως «οι εστίες είναι πολλές. Η πυρκαγιά έχει πολλά μέτωπα» και πρόσθεσε πως όσο αυξάνονται τα κρούσματα μετά από κάποιες ημέρες «θα αυξηθούν διασωληνώσεις και νεκροί».

Ένα από τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία είναι πως η μέση ηλικία όσων καταγράφονται ως κρούσματα είναι άνθρωποι σχετικά νέοι, που με τη σειρά τους μεταδίδουν τον κοροναϊό σε μεγαλύτερους.

Επίσης, μιλώντας για τα ποιοτικά δεδομένα της έξαρσης της πανδημίας είπε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι σχετικά μικροί και οι νέοι με τη σειρά τους μεταδίδουν τον ιό σε μεγαλύτερους.

Πολλά θα κριθούν από τη σύσκεψη που θα έχουν και σήμερα οι ειδικοί, αφού η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για να αξιολογήσει τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και θα αποφασίσει αν και σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αλλάξει επίπεδο επικινδυνότητας.

Πηγή: economico.gr