Κώδωνα κινδύνου για τα δημόσια οικονομικά των ΗΠΑ έκρουσε η υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, Τζάνετ Γέλεν, μπροστά στην παρελκυστική τακτική που ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο σχετικά με την αύξηση του ορίου δανεισμού των ΗΠΑ.

Χρήματα τέλος μέσα στον Οκτώβριο

Σε μια πραγματικά εφιαλτική προειδοποίηση προς τους πολιτικούς και των δύο κομμάτων στην Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γέλεν δήλωσε ότι τα ταμεία του υπουργείου θα αδειάσουν αν το Κογκρέσο δεν αυξήσει το ταβάνι του χρέους και το όριο του δανεισμού. Σε επιστολή προς τους επικεφαλής του Κογκρέσου, η ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ τόνισε ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε ακριβώς θα τελειώσουν τα χρήματα, αλλά το πιθανότερο είναι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Τόνισε, δε, ότι αν το Κογκρέσο περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή για να αυξήσει το όριο του χρέους, θα προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις επιχειρήσεις και την καταναλωτική εμπιστοσύνη, θα οδηγήσει υψηλότερα το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού και θα επηρεάσει αρνητικά την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ. «Μια καθυστέρηση η οποία θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να τηρήσει τις υποχρεώσεις της θα προκαλούσε πιθανότατα ανεπανόρθωτο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία και στις διεθνείς αγορές» υπογράμμισε.

Πολλαπλοί οι κίνδυνοι

Η Γέλεν υπογράμμισε ότι «έχουμε μάθει από παλαιότερα αδιέξοδα πως, αν περιμένουμε την τελευταία στιγμή για να αυξήσουμε το όριο του χρέους, αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη, να ανεβάσει το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού για τους φορολογουμένους και να επιδράσει αρνητικά στην πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ». Εκτιμάται ότι η όποια καθυστέρηση στην αύξηση του ορίου του χρέους θα μπορούσε να προκαλέσει επιβράδυνση της οικονομικής ανάκαμψης και να στείλει το κόστος δανεισμού στα ύψη.

Η αύξηση του ορίου του χρέους ήταν κατά το παρελθόν ένα ζήτημα ρουτίνας για το Κογκρέσο, αλλά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνταν συστηματικά να αυξήσουν το όριο, οδηγώντας κάποιες φορές τις ΗΠΑ στο όριο της χρεοκοπίας και προκαλώντας τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του ευρύτερου δημόσιου τομέα της χώρας. Στην παρούσα φάση εκτιμάται ότι η ρύθμιση για την αύξηση του δανεισμού θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που αναμένεται να ψηφιστεί τις ερχόμενες εβδομάδες για την πραγματοποίηση επενδύσεων και κοινωνικών δαπανών ύψους 3,5 τρισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr