εφιαλτική πρόβλεψη

Μια εφιαλτική πρόβλεψη για την πορεία την πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας έκανε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης. Σε συνέντευξή του (MEGA),  ο κ. Παυλάλης είπε πως το άνοιγμα της οικονομίας θα στοιχίσει, και έκανε πρόβλεψη για 3.000 νεκρούς τον επόμενο μήνα.

Σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα 

«Από την αρχής της επιδημίας έλεγα ότι το σωστότερο είναι σκληρά μέτρα όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να χτυπηθεί ο ιός.

Αυτό έχει αποδώσει στο 1/4 της ανθρωπότητας που τα έχει πάει μια χαρά με την πανδημία. Δυστυχώς Αμερική και Ευρώπη δεν το έκαναν αυτό.

Η Ελλάδα τα πήγε καλύτερα από τους χειρότερους της Ευρώπης και της Αμερικής, όμως είναι στο μέσο ενός τρίτου κύματος που είναι πολύ επικίνδυνο και μπορεί να εκτροχιαστεί ανά πάσα στιγμή», επισήμανε ο καθηγητής.

Αύξηση θανάτων τις δύο επόμενες εβδομάδες 

Για τις επόμενες 2 εβδομάδες, προέβλεψε ότι θα υπάρχει αύξηση θανάτων.

Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως. Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Στη βάση των προβλέψεων αυτών, ο κ. Παυλάκης χαρακτήρισε λάθος ως συμβολισμό  τα νέα μέτρα, καθώς όπως είπε αυτό εκλαμβάνεται ως «άνοιγμα” και είναι καταστροφικό.

Αν τα μέτρα παρερμηνευτούν, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή 

«Αν τα μέτρα ερμηνευθούν στο ότι ανοίγουμε, θα γίνει χειρότερη ζημιά και καταστροφή. Ο ιός είναι εδώ. Δεν είμαστε ακόμη στην κορύφωση του. Ήμουν αντίθετος στο οτιδήποτε μπορεί να ερμηνευτεί σαν άνοιγμα. Πρόκειται για συμβολική κίνηση, που είναι λάθος. Αλλά δεν είναι άνοιγμα», είπε.

Τόνισε πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανοίξει η εστίαση μέσα στον Απρίλιο.

«Επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων»

Ο κ. Παυλάκης τάχθηκε υπέρ της επιστράτευσης των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς όπως είπε η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί ακόμα παραπάνω από την επιδείνωση της κατάστασης.

«Για τις επόμενες 2 εβδομάδες θα υπάρχει αύξηση θανάτων. Μέχρι τον επόμενο μήνα θα υπάρξουν 3000 νεκροί, λόγω της διάδοσης του ιού τις προηγούμενες εβδομάδες. Ελπίζω να μη φθάσουμε πάλι τους 100 νεκρούς ημερησίως.

Αν δεν υπάρξει καλύτερη συμμόρφωση στα μέτρα, το τρίτο κύμα μπορεί να επεκταθεί πολύ μέσα στον Απρίλιο. Χρειάζεται γρήγορα μέτρα για την ενίσχυση των νοσοκομείων. Μόνο με γενική επιστράτευση των ιδιωτικών νοσοκομείων μπορεί να αντιμετωπιστεί το κύμα, στην Αττική τουλάχιστον».

Προβληματισμός για τα self tests

Ο κ. Παυλάκης ανέφερε πως τα δωρεάν κατ’ οίκον τεστ είναι κάτι πρωτοποριακό, ωστόσο εξέφρασε τον προβληματισμό του για το αν ο κόσμος είναι προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.

«Είναι ασαφές, δεν είναι προετοιμασμένος ο κόσμος και οι υπηρεσίες που θα το εφαρμόσουν. Αλλά πώς εξασφαλίζεται ότι αυτοί που είναι θετικοί θα μείνουν καραντίνα; Θα πάρουν το μεροκάματο;

Χρειάζεται ταυτόχρονα με αυτά τα τεστ να δώσει εγγυήσεις η κυβέρνηση ότι αυτοί οι άνθρωποι που ίσως βρεθούν θετικοί θα προστατευτούν και θα πάρουν το μεροκάματό τους».

Πηγή: economico.gr