Εφιαλτικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας μέσα στο επόμενο διάστημα που έκανε, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα που επικαλέστηκε, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι γύρω στις 25 με 26 Μαρτίου, αναμένεται η κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο θα έχει διάρκεια λόγω της μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων και της μη τήρησης των περιορισμών του lockdown.

Αύξηση θανάτων και διασωληνωμένων

Χαρακτήρισε προεξοφλημένο γεγονός την αύξηση των θανάτων για ένα χρονικό διάστημα λέγοντας ότι αναμένονται από 40 έως και 70 νεκροί κάποιες ημέρες, ενώ οι νοσηλευόμενοι σε κλίνες ΜΕΘ μπορεί να ξεπεράσουν τους 750.

«Δεν το λέω για να φοβίσω αλλά για να πάρουμε τα μέτρα μας, για να δώσω αισιοδοξία ότι φτάνουμε στην κορυφή, θα αρχίσει η αποκλιμάκωση», τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι το ΕΣΥ πρέπει να προετοιμαστεί γιατί αυτή είναι η κατάσταση που θα κληθεί να διαχειριστεί «αντέξει δεν αντέξει».

Πότε θα αρχίσει η μείωση

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι ότι το μείγμα των μέτρων πρέπει να αρχίσει να αλλάζει και πως η λέξη «χαλάρωση» δεν είναι σωστή, καθώς αυτό που χρειάζεται είναι «ανοίγματα με εγρήγορση».

Τέλος, εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα παραμείνουν υψηλά τις επόμενες τρεις εβδομάδες αλλά δεν θα αυξάνονται και σταδιακά θα αρχίσει η μείωση, οπότε  και τα περιστατικά θα φτάσουν μετά τις 15 Απριλίου σε άκρως διαχειρίσιμο αριθμό δηλαδή 1.200, 1.000 και κάποιες ημέρες λιγότερα από 1.000 περιστατικά.

Πηγή: economico.gr