Ερντογάν εφιάλτης

Ένα εφιαλτικό σενάριο αναδεικνύει το γερμανικό δίκτυο n-tv-de για την πιθανότατα να εξελιχθεί η Τουρκία και μάλιστα σύντομα σε πυρηνική δύναμη.

Το φέρει, μάλιστα, σε πρώτο πλάνο, ο ειδικός στα πυρηνικά όπλα και ερευνητής στο Ινστιτούτο για την Ειρήνη και την Πολιτική Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, Μόριτζ Κούτ,.

Το ζωηρό ενδιαφέρον του Ερντογάν για πυρηνικά

Ο ερευνητής στέκεται ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προωθώντας πλέον ενεργά μια νέο-αποικιακή πολιτική ανασύστασης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, δεν κρύβει ότι ενδιαφέρεται πολύ για να αποκτήσει η Τουρκία πυρηνικά όπλα.

«Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες χώρες διαθέτουν πυρηνικούς πυραύλους, αλλά η Τουρκία δεν έχει», είχε πει ο Ερντογάν σε μια οικονομική σύνοδο κορυφής τον Σεπτέμβριο του 2019, θυμίζει το n-tv κα προσθέτει :

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτήν την επιθυμία. H Τουρκία περιβάλλεται από πολλές πιθανές εστίες συγκρούσεων.

Η Συρία βρίσκεται βρίσκεται δίπλα της, η Σαουδική Αραβία δεν απέχει πολύ, ούτε το Ιράν, το οποίο λέγεται επίσης ότι έχει φιλοδοξίες για πυρηνικά όπλα.

Αλλά υπάρχει επίσης και η σύγκρουση με την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ. Ένα πυρηνικό όπλο όχι μόνο δεν θα ηρεμήσει την κατάσταση ασφάλειας στην Άγκυρα, αλλά θα ενισχύσει και το …εγώ της χώρας.

Επειδή οι ατομικές βόμβες εγγυώνται μια θέση στην πρώτη σειρά της γεωπολιτικής. Μια ιδέα που θα ήθελε ο Ερντογάν» .

Οι “έξυπνες βόμβες

Στην ίδια ομιλία του, τον Σεπτέμβριο του 2019 ,γράφει το γερμανικό n-tv ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε ότι η χώρα του ζήτησε τις λεγόμενες «έξυπνες βόμβες» από τον Ντόναλντ Τραμπ και τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα,.

Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν αρνηθεί.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία θα “φτιάξει τη δική της βόμβα”, είπε τότε ο Ερντογάν, αναφέρει το γερμανικό δίκτυο και προσθέτει:

«Αυτό το σχέδιο μπορεί να έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή: η Τουρκία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τον πρώτο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας το 2023, στο Ακούγιου.

«Η πυρηνική ενέργεια για ειρηνικούς σκοπούς είναι συχνά το πρώτο βήμα προς ένα πρόγραμμα πυρηνικών όπλων» προειδοποιεί ο Μόριτζ Κούτ.

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου

Ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Ακούγιου κατασκευάζεται από τη Ρωσία.

Η τουρκική κυβέρνηση πραγματοποιεί επί του παρόντος επαφές με κάθε είδους πυρηνικά κράτη

«Η Τουρκία αγοράζει τους πυραύλους της από τις ΗΠΑ, αλλά και την Κίνα» λέει ο Κουτ.

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2020, πραγματοποιήθηκε συνάντηση υψηλού επιπέδου με τον πακιστανικό στρατό.

Εφιαλτικό σενάριο

«Από τεχνική άποψη, η Τουρκία απέχει πολύ από ένα πρόγραμμα παραγωγής πυρηνικών όπλων”, λέει ο Κούτ.

«Για αυτό χρειάζεται σχάσιμα υλικά όπως πλουτώνιο ή ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού.

Και τα δύο υλικά πρέπει να παράγονται σε μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου ή σε εγκαταστάσεις επανεπεξεργασίας, δεν εμφανίζονται στη φύση».

Η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να κατασκευάσει τέτοιες εγκαταστάσεις.

Αλλά μην ξεχνάτε ότι «στο τέλος της ημέρας, το πρώτο πυρηνικό όπλο αναπτύχθηκε σε τρία χρόνια, σε μια εποχή που δεν υπήρχε καν ένας υπολογιστής».

Ακούγεται εφιαλτικό ,αλλά μάλλον πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη προσοχή σε μια περίοδο που «ο αφοπλισμός των πυρηνικών όπλων προς το παρόν δεν είναι σε καλή κατάσταση», προειδοποιεί το γερμανικό δίκτυο.

Αλλωστε, ο Ερντογάν πήρε μαθήματα από τον στενό του φίλο και τέως πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών ,Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος στην μία και μοναδική θητεία του στον Λευκό Οίκο «επέκτεινε το πυρηνικό οπλοστάσιο της Αμερικής και υπονόμευσε δεκαετίες προσπαθειών για τον έλεγχο των εξοπλισμών», όπως γράφει το αμερικανικό περιοδικό Forbes

Πηγή: economico.gr