Εφιάλτης για την Άγκυρα οι όροι που θέτει ο Μενέντεζ

«Θα μπορούσε απλώς να πει “δεν πουλάμε”»: κάπως έτσι σχολίασαν πολιτικοί αναλυτές τη στάση του Γερουσιαστή από το Νιου Τζέρσι και προέδρου της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ σχετικά με τους όρους που θέτει προς την Τουρκία για να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στη χώρα.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ -περί ου ο λόγος…- εξ αρχής ήταν ένας από τους πολιτικούς που άσκησαν τεράστιες πιέσεις στην κυβέρνηση Τραμπ να αποβάλλει την Τουρκία από το πρόγραμμα των μαχητικών 5ης γενιάς, F-35, και να της επιβάλλει κυρώσεις βάσει του νόμου CAATSA, για την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400, ξεπερνώντας, μάλιστα, και βέτο που επιχείρησε να θέσει ο ίδιος ο Τραμπ.

Εφιάλτης για την Άγκυρα

Ο Μενέντεζ εδώ και μερικά χρόνια έχει μετατραπεί στον «εφιάλτη» της Άγκυρας, καθώς εκ της θέσεώς του, αλλά και χάρη στον σεβασμό που χαίρει διακομματικά στη Γερουσία, έχει κατορθώσει κάτι που φαινόταν σχεδόν αδύνατο: να κόψει τα φτερά του Ερντογάν, να εκθέσει την αντισυμμαχική συμπεριφορά της Τουρκίας και να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια να «γίνει τρίπλα» στις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Το ίδιο -ακριβώς- συμβαίνει και σήμερα σχετικά με το γνωστό αίτημα της Τουρκίας για αγορά 40 νέων μαχητικών F-16 και κιτ αναβάθμισης για 80 παλιότερα αεροσκάφη. Ο Γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσι, παρότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι θέλει να προχωρήσει η πώληση στην Τουρκία, όχι μόνο δεν κάνει πίσω, αλλά θέτει και απολύτως ξεκάθαρους όρους για να δώσει το «πράσινο φως».

Όροι-«φωτιά»

Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός πολιτικός υπογραμμίζει ότι η Τουρκία θα πάρει τα μαχητικά που ζητά μόνο αν:

  • αποσύρει οριστικά και αμετάκλητα το σύστημα S-400,
  • διακόψει τις στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει με τη Ρωσία,
  • σταματήσει τις παράνομες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνική νησιά και
  • συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος Δικαίου.

Δεδομένου ότι ο Μενέντεζ ως εκ της θέσεώς του μπορεί να ασκήσει βέτο σε οιαδήποτε πώληση στρατιωτικού υλικού, γίνεται κατανοητό ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο, καθώς αν όντως επιθυμεί να αποκτήσει τα F-16 θα πρέπει να ανατρέψει πολιτικές χρόνων, κάτι που το καθεστώς Ερντογάν -ήδη πιεσμένο και σε προεκλογική περίοδο- είναι σχεδόν απίθανο έως και αδύνατο να αποδεχθεί.

Επενδύοντας στο… χρόνο

Για την ώρα, η Άγκυρα -πέραν από κάποιες γκρίνιες…- αποφεύγει να συγκρουστεί με τον Μενέντεζ, ελπίζοντας ότι μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου οι ισορροπίες στη Γερουσία θα αλλάξουν και ότι ένας νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων κατά πάσα πιθανότητα Ρεπουμπλικάνος- μπορεί να αποδειχθεί λιγότερο άκαμπτος από τον Γερουσιαστή του Νιου Τζέρσι.

Από την άλλη, βέβαια, εκτός από το εμπόδιο Μενέντεζ, η Άγκυρα καλείται να ξεπεράσει και το εμπόδιο της τροπολογίας Πάππας-Παλόν που πέρασει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και ουσιαστικά «παγώνει» την πώληση των F-16 μέχρις ότου η Τουρκία δεσμευτεί (και ο πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να αποδείξει) ότι δεν πρόκειται να συνεχίσει να πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά του Αιγαίου.

Οι «επικίνδυνες» εναλλακτικές

Η τροπολογία αυτή θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου και ουσιαστικά «κλειδώνει» την πώληση των μαχητικών με πολιτικές δεσμεύσεις της Τουρκίας, η οποία φαίνεται ότι ψάχνει -για την ώρα εις μάτην…- για εναλλακτικές, έχοντας κάνει συζητήσεις με μέλη της βρετανικής κυβέρνησης για την αγορά μαχητικών Eurofighter Typhoon, για την πώληση των οποίων, όμως, απαιτείται συμφωνία της Γερμανίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι αν η Τουρκία διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει λύση που να μην έχει πολιτικό αντίκτυπο στο εσωτερικό της ίσως κάνει το απονενοημένο βήμα και απευθυνθεί στη Ρωσία για την αγορά μαχητικών, όπως διάφοροι αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα κάνουν. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή θεωρείται βέβαιο ότι η Άγκυρα θα απομακρυνθεί επικίνδυνα για την ίδια από το ΝΑΤΟ και τη Δύση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr