Σοβαρό πρόβλημα με το πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού της κατά του κοροναϊού φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η Τουρκία και το πρόβλημα εντοπίζεται στα εμβόλια που χρησιμοποιεί.

Όπως είναι ήδη γνωστό, η Τουρκία έχει έλθει σε συμφωνία με την Κίνα για την προμήθεια του εμβολίου Sinovac με το οποίο και έχει πραγματοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών στη χώρα, καθώς περίπου 18 εκατομμύρια Τούρκοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Όχι ιδιαίτερα αποτελεσματικά

Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, ο διευθυντής του κινεζικού CDC, Γκάο Φαν, φέρεται να είπε σε ομιλία του ότι τα εμβόλια Sinopharm και Sinovac δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά κατά του ιού, λέγοντας ότι «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε διαφορετικά εμβόλια, από διαφορετικές πηγές για να επιτύχουμε τη διαδικασία της ανοσίας».

Άλλος αξιωματούχος του κινεζικού CDC φέρεται να ανέφερε ότι φαρμακοβιομηχανίες εργάζονται για την παρασκευή εμβολίων mRNA, όπως της Moderna, λέγοντας, μάλιστα, ότι τα σκευάσματα αυτά έχουν μπει σταδιακά στη φάση των κλινικών δοκιμών, ενώ και ο Γκάο υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτού του τύπου, λέγοντας ότι η Κίνα δεν πρέπει να τα αγνοήσει υπέρ των δικών της σκευασμάτων.

Χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας

Σύμφωνα με ερευνητές στη Βραζιλία, το εμβόλιο Sinovac έχει αποτελεσματικότητα κατά του κοροναϊού περίπου 50,4%, αν και ιατρική σχολή σε πανεπιστήμιο της Τουρκίας ισχυρίστηκε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι περίπου 98%, ισχυρισμός που, όμως, έχει αποδειχθεί ψευδής, καθώς αμφισβητήθηκε η μεθοδολογία του.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία μοιάζει να χάνει τον έλεγχο της πανδημίας, καθώς αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα, γεγονός που αποδίδεται κυρίως σε λάθη σχεδιασμού της κυβέρνησης του Ερντογάν, καθώς χαλάρωσαν τα μέτρα, το ΑΚΡ πραγματοποίησε συνέδριο με πολύ κόσμο και έχουν τεθεί εξοπραγματικοί στόχοι για τον εμβολίασμό.

Πηγή: economico.gr