Φαίνεται ότι οι εκτιμήσεις πολλών πολιτικών αναλυτών, ότι όσο επιδεινώνεται η κατάσταση της οικονομίας της Τουρκίας, τόσο πιο προκλητικός θα γίνεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προσπάθειά του να αναπτερώσει το ηθικό των πολιτών και να δείξει ότι παραμένει «κυρίαρχος» της κατάστασης, αποδεικνύονται σωστές.

Νέα πτώση

Έτσι, μόλις μια μέρα μετά την ολομέτωπη επίθεση του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, η λίρα συνέχισε την κατρακύλα της έναντι των ξένων νομισμάτων, με την ισοτιμία με το δολάριο να διαμορφώνεται πλέον στις 8,0584 λίρες, πάνω από το «ψυχολογικό όριο» των οκτώ λιρών, συνεχίζοντας μια «κατάρρευση-ρεκόρ» εννέα εβδομάδων.

Ξεπούλημα τίτλων

Την ίδια στιγμή οι αγορές μοιάζουν να χάνουν την εμπιστοσύνη και την υπομονή τους με την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας η οποία διατήρησε τα επιτόκια σταθερά την περασμένη εβδομάδας, οδηγώντας σε νέο ξεπούλημα τουρκικών μετοχών και ομολόγων, με το συνολικό ύψος τους να φθάνει τα 13,3 δισ. δολάρια μέσα στο 2020, σπάζοντας το ρεκόρ του 2005.

Ανασφάλεια

Και μέσα σε όλα αυτά, οι «τσαμπουκάδες» του Ερντογάν και η εμπλοκή της Τουρκίας σε διάφορες διαμάχες (Συρία, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ) δημιουργούν ανασφάλεια στους επενδυτές και νέες αναταράξεις στην τουρκική οικονομία, ενώ, όπως σημειώνει το Bloomberg, μόνο μέσα στο 2020, η λίρα έχει χάσει το 25% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Πηγή: economico.gr