Ποιες εκατό πρώτες μέρες; Ούτε εκατό ώρες δεν έχει ο νέος υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, προκειμένου να στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η ανορθόδοξη οικονομική και νομισματική πολιτική του Τούρκου προέδρου έλαβε τέλος με το διορισμό του και ότι πλέον η χώρα στρέφεται στην οικονομική… ορθοδοξία.

Νέα πτώση

Η τουρκική λίρα κατέγραψε την Τετάρτη βουτιά άνω του 6% σε νέο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ έναντι του δολαρίου, δέκα ημέρες μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος, που υποστηρίχθηκε μαζικά πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του Μαΐου από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, κινείτο λίγο μετά τις 10:30 ώρα Ελλάδας στο επίπεδο σχεδόν του ενός δολαρίου για 23 τουρκικές λίρες.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα διέθεσε σχεδόν 30 δισεκ. δολάρια για να στηρίξει το εθνικό νόμισμα από την 1η Ιανουαρίου έως τις προεδρικές εκλογές, οδηγώντας τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά από το 2002. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπενθυμίζεται, διόρισε το Σάββατο νέο ΥΠΟΙΚ, τον Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος έχει ως αποστολή του να μειώσει τον πληθωρισμό και να επαναφέρει σε σωστή τροχιά την τουρκική οικονομία.

Συνάλλαγμα… γιοκ

Ωστόσο, τα προβλήματα του Σιμσέκ δεν περιορίζονται στη διαρκή διολίσθηση της λίρας, ή στον… αχαλίνωτο πληθωρισμό. Στο πλαίσιο των προσπαθειών στήριξης του τουρκικού νομίσματος, η κεντρική τράπεζα της χώρας ουσιαστικά άδειασε τα θησαυροφυλάκιά της από συνάλλαγμα και τώρα πλέον – ακόμα κι αν το θέλει – δεν μπορεί να παρέμβει για να στηρίξει τη λίρα, κάθε φορά που αυτή θα καταρρέει έναντι του δολαρίου. Έτσι, ο Σιμσέκ καλείται, μεταξύ άλλων, να μαζέψει ό,τι συνάλλαγμα μπορεί.

Κι όλα αυτά χωρίς να ληφθούν υπόψη οι σοβαρές διαρθρωτικές δυσλειτουργίες της οικονομίας της Τουρκίας, οι ανισότητες εντός της χώρας, αλλά και το τεράστιο κόστος της ανοικοδόμησης των σεισμόπληκτων περιοχών, το οποίο ακόμα δεν έχει καν αρχίσει. Και, φυσικά, ο Σιμσέκ καλείται να πείσει τους ξένους επενδυτές, όσους έχουν απομείνει στη χώρα, ότι οι παραλογισμοί του παρελθόντος τελειώνουν και ότι πλέον θα υπάρχει σοβαρή οικονομική πολιτική.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr