Όσο προστατευμένος κι αν αισθάνεται από τη Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν μπορεί να αποφύγει πλέον τις ανοιχτές πιέσεις που διάφορα όργανα της Ε.Ε. ασκούν στην Τουρκία για διάφορα θέματα.

Τεράστιο πογκρόμ

Αυτή τη φορά ήταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που «στρίμωξε» την Τουρκία, με έκθεση-«κόλαφο» για τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς Ερντογάν αντιμετωπίζει τους οπαδούς του Φετουλάχ Γκιουλέν, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την διαρκή υποχώρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Το καθεστώς της Τουρκίας, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 έχει χαρακτηρίσει ως τρομοκράτες τους οπαδούς του πάλαι ποτέ μέντορα του ίδιου του Ερντογάν και έχει αποδυθεί σε ένα τεράστιο πογκρόμ σε βάρος όποιου φέρεται να σχετίζεται έστω και τελείως περιστασιακά με τον ιμάμη που ζει στις ΗΠΑ.

Συλλήψεις και βασανιστήρια

Η έκθεση της Επιτροπής Διεθνών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με εξαιρετικά άγριες λεπτομέρειες τον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία επιχειρεί να πατάξει τους γκιουλενιστές, αναφέροντας ότι το καθεστώς απέλυσε σχεδόν 130.000 δημοσίους υπαλλήλους και φυλάκισε 96.000 ανθρώπους με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Η έκθεση εκφράζει τη «βαθειά ανησυχία» των ευρωβουλευτών συντακτών της, καθώς, όπως αναφέρουν η Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας λόγο για φυλακίσεις δι’ ασήμαντον αφορμήν, βασανιστήρια και κακομεταχείριση, αλλά και «λουκέτα» σε ΜΜΕ που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση του ΑΚΡ.

Συστημικό φαινόμενο

Ακόμα χειρότερα, οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι πλέον οι παραβιάσεις βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων -οι οποίες κλιμακώθηκαν κατά την περίοδο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης μετά το πραξικόπημα- πλέον έχουν μετατραπεί σε συστημικό φαινόμενο, που χρησιμοποιείται για να σιωπήσει κάθε διαφωνία.

Τέλος, καταδικάζουν φαινόμενα όπως εκδόσεις διά της βίας ή ακόμα και απαγωγές Τούρκων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό μόνο και μόνο επειδή το καθεστώς της Τουρκίας θεωρεί ότι σχετίζονται με κάποιον τρόπο με τον Γκιουλέν, καλώντας την Ε.Ε. να συνετίσει τα μέλη της που υποβοηθούν σε τέτοια φαινόμενα την Άγκυρα.

Πηγή: economico.gr