Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχθηκε ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια “τεταμένη διατροφική κατάσταση”, μετέδωσαν σήμερα τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

“Χρυσώνοντας το χάπι”

Η Βόρεια Κορέα, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από τις πολλές διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Πέρυσι η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και πλημμύρες, επέφεραν ακόμη ένα πλήγμα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ δήλωσε ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί, καθώς η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε αύξηση κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο KCNA.

“Σειρά δυσκολιών”

Ωστόσο ο Βορειοκορετάτης ηγέτης παραδέχθηκε ότι υπάρχει “μια σειρά δυσκολιών” εξαιτίας πολλών “προκλήσεων”. “Η διατροφική κατάσταση είναι πλέον τεταμένη διότι ο αγροτικός τομέας δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του στην παραγωγή σιτηρών εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν πέρυσι οι τυφώνες”, δήλωσε ο Κιμ.

Το καλοκαίρι του 2020 χιλιάδες σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν από τυφώνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες. Ο Κιμ ζήτησε να υιοθετηθούν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των φυσικών αυτών καταστροφών, δηλώντας ότι η διασφάλιση “καλών σοδειών” αποτελεί “πρώτη προτεραιότητα”.

Μυστήριο με τον κοροναϊό

Στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής έγινε αναφορά και στην κατάσταση με την επιδημία του κορονοϊού, μετέδωσε το KCNA. Η Βόρεια Κορέα ήταν μια από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο από νωρίς των συνόρων της χώρας κυρίως με τη γειτονική της Κίνα, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της covid-19 στο έδαφός της.

Το καθεστώς ισχυρίζεται ότι δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα κορονοϊού στη Βόρεια Κορέα, κάτι για το οποίο αμφιβάλλουν οι ειδικοί. Εξάλλου οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, τη βασική χώρα που στηρίζει οικονομικά και πολιτικά τη Βόρεια Κορέα, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Όμως αυτή η απομόνωση είχε μεγάλο οικονομικό κόστος, σε τέτοιο σημείο που ο Κιμ παραδέχθηκε τον Απρίλιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα. Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους αξιωματούχους να “ξεκινήσουν μια ακόμη ‘επίπονη παρέλαση’, ακόμη πιο σκληρή για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες”.

Η “επίπονη παρέλαση”

Η “επίπονη παρέλαση” είναι η έκφραση που είχαν χρησιμοποιήσει οι αρχές στη Βορεια Κορέα για να χαρακτηρίσουν τον λιμό της δεκαετίας του 1990 που κόστισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, μετά τη μείωση της βοήθειας που παρείχε στη χώρα η Μόσχα έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι “πολύ πιθανό” η πανδημία “να επιδείνωσε” την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, όπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια, είχε εκτιμήσει πρόσφατα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr