Απειλή κατά της Κύπρου από την Τουρκία-Παρέμβαση Μητσοτάκη στην ΕΕ

Με ευθεία απειλή πλέον για “απάντηση επί του πεδίου” εάν η Κύπρος προχωρήσει σε γεωτρήσεις, η Τουρκία ανεβάζει κατακόρυφα την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο και θέτει σε συναγερμό Αθήνα και Λευκωσία.

Σε ένα ακόμη κρεσέντο προκλητικής ρητορικής το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε την Ελλάδα και την Κύπρο για “βήματα που αυξάνουν την ένταση», απειλώντας ότι θα επέμβει εάν η Λευκωσία κάνει οποιαδήποτε κίνηση για γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ευθεία απειλή κατά της Κύπρου από την Αγκυρα

Σε δήλωσή του, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για προσπάθεια αποστολής ερευνητικών πλοίων στην «τουρκική υφαλοκρηπίδα». Ο ίδιος δήλωσε ότι η Άγκυρα “απαντά στις προκλήσεις τόσο στο πεδίο όσο και στο τραπέζι” και “δεν θα επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων της”.

Ο τούρκος εκπρόσωπος κατέληξε λέγοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίσει να δίνει απαντήσεις» η αν η Κύπρος ξεκινήσει γεώτρηση.

Παρέμβαση Μητσοτάκη για την Τουρκία στην σύνοδο κορυφής

Η διαρκής κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής και της έντασης από την Αγκυρα οδηγεί τον έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σε στοχευμένη παρέμβαση για την συμπεριφορά της Τουρκίας στην σημερινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αναδείξει την τουρκική παραβατικότητα σε διπλό επίπεδο – τόσο σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, όσο και σε σχέση με την προκλητικότητά της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ως προς το μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει πως η Άγκυρα δεν δέχεται τις επαναπροωθήσεις και δεν κάνει τις αναγκαίες ενέργειες στα  παράλια της για να αντιμετωπίσει τα κυκλώματα διακινητών.

Στο τραπέζι της Ε.Ε. η τουρκική παραβατικότητα

Κυρίως όμως θα αναδείξει την παραβατικότητα και την προκλητικότητα της Τουρκίας στις νόμιμα ανακηρυγμένες ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Δεν είναι τυχαία και η αναφορά του πρωθυπουργού χθες ότι η Μεσόγειος είναι απαραίτητη και για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Η ελληνική πλευρά θα θέσει επίσης και το ζήτημα της αδιαφορίας της Τουρκίας για τα ψηφίσματα του ΟΗΕ όσον άφορα το Κυπριακό, και ειδικότερα την επιμονή της στην μη αποδεκτή λύση των δύο κρατών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr