Έφυγε από τη ζωή ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο τελευταίος ηγέτης της ΕΣΣΔΜιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή αρχικά το πρακτορείο Interfax, ενώ λίγο αργότερα την απώλεια του τελευταίου γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης επιβεβαίωσε το TASS.

«Ο Μιχαήλ Σεργκέγιεβιτς Γκορμπατσόφ απεβίωσε σήμερα το βράδυ μετά από σοβαρή και παρατεταμένη ασθένεια», ανέφερε το CKB.

Τερμάτισε τον Ψυχρό Πόλεμο χωρίς αιματοχυσία

Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ κατάφερε να τερματίσει τον Ψυχρό Πόλεμο χωρίς αιματοχυσία, ωστόσο απέτυχε να αποτρέψει την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Ως ο τελευταίος σοβιετικός πρόεδρος, σφυρηλάτησε συμφωνίες μείωσης των όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και προώθησε συνεργασίες με δυτικές δυνάμεις για να μειωθεί η ένταση μεταξύ του Δυτικού και του Ανατολικού μπλοκ.

Όταν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις σάρωσαν τα σοσιαλιστικά κράτη της Ανατολικής Ευρώπης το 1989, απέφυγε να χρησιμοποιήσει βία – σε αντίθεση με προηγούμενους ηγέτες του Κρεμλίνου που είχαν στείλει τανκς στην Ουγγαρία το 1956 και την Τσεχοσλοβακία το 1968.

Όμως οι διαδηλώσεις τροφοδότησαν τις φιλοδοξίες για αυτονομία στις 15 δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, που διαλύθηκε τα επόμενα δύο χρόνια με χαοτικό τρόπο.

Ο Γκορμπατσόφ αγωνίστηκε μάταια για να αποτρέψει αυτή την κατάρρευση.

Γκλάσνοστ, μεταρρυθμίσεις και εθνικισμός

Όταν έγινε γενικός γραμματέας του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος το 1985, σε ηλικία μόλις 54 ετών, είχε θέσει ως στόχο να αναζωογονήσει το σύστημα εισάγοντας περιορισμένες πολιτικές και οικονομικές ελευθερίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις ξέφυγαν από τον έλεγχό του.

Η πολιτική της «γκλάσνοστ» – της ελευθερίας του λόγου – επέτρεψε τη δημόσια άσκηση κριτικής κατά του κόμματος και του κράτους, αλλά ενθάρρυνε επίσης τους εθνικιστές που άρχισαν να πιέζουν για ανεξαρτησία στις βαλτικές δημοκρατίες της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και αλλού.

Πολλοί Ρώσοι δεν συγχώρεσαν ποτέ τον Γκορμπατσόφ για την αναταραχή που προκάλεσαν οι μεταρρυθμίσεις του, θεωρώντας ότι η επακόλουθη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου ήταν πολύ υψηλό τίμημα για τις κινήσεις εκδημοκρατισμού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αφού επισκέφθηκε τον Γκορμπατσόφ στο νοσοκομείο στις 30 Ιουνίου, ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Ruslan Grinberg δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο των ενόπλων δυνάμεων Zvezda: «Μας έδωσε όλη την ελευθερία – αλλά δεν ξέρουμε τι να την κάνουμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr