Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος

Εφυγε από την ζωή σε ηλικία 94 ετών ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος της «ΤΙΤΑΝ», μια εμβληματική προσωπικότητα για τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο.

Τα δύο τελευταία χρόνια ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν στάθηκε δυνατό να ξεπεράσει.

Ο εκλιπών είχε σπουδάσει Πολιτικός Μηχανικός στη Ζυρίχη, ενώ η επαγγελματική του θητεία είχε ξεκινήσει το 1961.

Την περίοδο 1982-1988 είχε διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΒ, ενώ είχε υπάρξει και ιδρυτικό μέλος του ΙΟΒΕ. Ιδρυτικό μέλος ήταν επίσης και του Συμβουλίου Ελληνοτουρκικής Επιχειρηματικής Συνεργασίας.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος ήταν πατέρας του σημερινού διευθύνοντος συμβούλου της τσιμεντοβιομηχανίας, αλλά και προέδρου του ΣΕΒ, Δημήτρη Παπαλεξόπουλου.

Την είδηση του θανάτου του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου ανακοίνωσαν ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.

Η πορεία του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «κατά τη διάρκεια της θητείας του στον Τιτάνα, προσέφερε υπηρεσίες ευρύτερα στην κοινωνία, στη βιομηχανία και την οικονομία – τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο – έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων, Πρόεδρος του ΣΕΒ, ιδρυτικό μέλος και Επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ, όπως και ιδρυτικό μέλος του ALBA Graduate Business School. Παράλληλα, ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στους τομείς του πολιτισμού και της κοινωνικής προσφοράς.

Ο Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος είχε βαθιά συνείδηση της διαχρονικής κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων. Υπήρξε πρωτοπόρος στην εδραίωση αυτής της αντίληψης στη χώρα μας με την εφαρμογή του θεσμού στον Τιτάνα και στη συνέχεια στο ευρύτερο επιχειρηματικό γίγνεσθαι.

Πρωτοστάτησε σε πολλές πτυχές της κοινωνικής ζωής του τόπου, δημιουργώντας θεσμούς όπως τις «Νησίδες Ποιότητας» για την αναγνώριση του εθελοντισμού, την «Κίνηση Πολιτών» για την αφύπνιση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών και το πρόγραμμα «ΦΑΟΣ – Δημιουργία νοοτροπίας για μια ζωή» για την πρόληψη ατυχημάτων στην εργασία και στα σχολεία.

Παράλληλα, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, συνεισφέροντας καταλυτικά, μεταξύ άλλων, στην αναστήλωση του Ναού του Νεμείου Διός στη Νεμέα.

Το Δ.Σ. της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ, προκειμένου να εκφραστεί ο οφειλόμενος φόρος τιμής στο πρόσωπο του εκλιπόντος, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 12 Νοεμβρίου 2020, αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος βάσει του οποίου:

  1. Θα αναρτηθούν μεσίστιες, επί τριήμερον, οι σημαίες της Εταιρίας στα Κεντρικά Γραφεία και τα εργοστάσιά της στον Όμιλο
  2. Θα διατεθεί στη μνήμη του χρηματικό ποσό υπέρ κοινωφελών σκοπών
    3. Θα δημοσιευθεί το Ψήφισμα στον Ημερήσιο Τύπο

Η κηδεία του Θ. Παπαλεξόπουλου έγινε το πρωί της Παρασκευής 13 Νοεμβρίου 2020, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Πηγή: economico.gr