Ελλάδα 2.0 έργα
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen μιλάνε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Αρχαίας Αγοράς, επ’ ευκαιρία της αξιολόγησης του Εθνικού Σχεδίου “Ελλάδα 2.0” από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Βλάχος

«Είναι η αρχή μιας νέας εποχής»: Με αυτή τη φράση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε την είδηση για την έγκριση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και τη χρηματοδότησή του με περίπου 30,5  δισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, που θα συμβάλλουν στην υλοποίηση 175 κρίσιμων επενδύσεων, έργων και μεταρρυθμίσεων.

Οι προκαταβολές που θα εισρέουν στη χώρα μας μέχρι τα τέλη του 2021 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις και δράσεις για την  πράσινη μετάβαση και την ψηφιακή οικονομία.

“Ενα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό”

Το πρόγραμμα «θα μεταμορφώσει βαθιά την ελληνική οικονομία και θα κάνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και καλύτερα προετοιμασμένη για το μέλλον» είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν που ήρθε στην Αθήνα και παρευρέθηκε στην ειδική εκδήλωση στην Αρχαία Αγορά. Μάλιστα με ένα tweet έδωσε και το κλίμα από την εκδήλωση αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Ενθουσιασμένη, δίνω το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Σχέδιο Ανάκαμψης της Ελλάδος ύψους €30,5 δις. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και θα οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον για τον ελληνικό λαό. Θα αναμορφώσει την Ελλάδα για δεκαετίες. Ας το αξιοποιήσουμε για τις επόμενες γενιές».

Μέσα στον Ιούλιο έρχονται τα πρώτα 4 δις ευρώ

Με την έγκριση του σχεδίου Ελλάδα 2.0 και από το Ecofin, πιθανότατα στις 13 Ιουλίου, η χώρα μας θα μπορέσει να εισπράξει τα πρώτα κεφάλαια ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Το στίγμα της μεγάλης προσπάθειας που απαιτείται μέχρι το 2026 έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας  «τώρα ξεκινά η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης, στην οποία στοχεύουμε να διπλασιάσουμε την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων μέσα σε ένα μόλις χρόνο». Η θετική επίπτωση στο ΑΕΠ υπολογίζεται σε επτά ποσοστιαίες μονάδες.

Τα πρώτα έργα: Ηλεκτρική διασύνδεση νησιών 

Τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν άμεσα αφορούν στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών αλλά και ενεργειακή θωράκιση επιχειρήσεων και κατοικιών με το πρόγραμμα εξοικονομώ.

Όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας άμεσα θα αρχίσει η κατασκευή  του νέου υποθαλάσσιου καλωδίου μεταφοράς ενέργειας που θα συνδέσει την ηπειρωτική χώρα με δέκα κυκλαδίτικα νησιά.

Το έργο προβλέπει την «ένωση» της Σερίφου, της Μήλου, της Φολεγάνδρου και της Σαντορίνης με το Λαύριο και τη Νάξο, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί το νοτιότερο άκρο του κυκλαδίτικου δικτύου.

Θα υλοποιηθεί μέσω της τοποθέτησης καλωδίων συνολικού μήκους 390 χιλιομέτρων και της κατασκευής τεσσάρων υποσταθμών, έναν σε κάθε νησί που θα ενταχθεί στο κυρίως δίκτυο. Με την ολοκλήρωση του έργου, έως το τέλος του 2024, θα υπάρξει  σταδιακή κατάργηση όλων των συμβατικών πετρελαϊκών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίες εκλύουν στην ατμόσφαιρα περισσότερους από 175.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 195 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Πάνω από 1 δις για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ”

Το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων κατοικιών και επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας  ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι από τη μία πλευρά θα χρηματοδοτηθούν έργα που επιλύουν τις μεγάλες εκκρεμότητες με το παρελθόν. Και από την άλλη, έργα που θα χτίσουν γέφυρες με το μέλλον». Και εξήγησε ότι η πρώτη κατηγορία «αφορά για παράδειγμα στην ψηφιοποίηση των εθνικών αρχείων –να μετατρέψουμε δηλαδή το χαρτί σε πληροφορία. Η αναγκαιότητα πίσω από αυτό το έργο υπαγορεύεται από τις καθυστερήσεις στο σύστημα απονομής συντάξεων, στο Κτηματολόγιο ή στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης.

Η δεύτερη κατηγορία είναι ο μόνος τρόπος να περιγράψουμε την πρότασή μας για τους διαδρόμους 5G σε έκταση 2.000 χιλιομέτρων στους εθνικούς μας αυτοκινητοδρόμους -ή την ανάπτυξη ενός εθνικού προγράμματος μικροδορυφόρων. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης  βρίσκεται στο κατώφλι μας. Και αυτό είναι ένα ραντεβού που δεν πρόκειται να χάσουμε».

Εργα και δράσεις 1,3 δις για την Παιδεία

Εργα και δράσεις ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ αφορούν την Παιδεία και όπως είπε η υπουργός Νίκη Κεραμέως τα κονδύλια αυτά θα διατεθούν για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και τη στρατηγική για αριστεία και καινοτομία στα Πανεπιστήμια. Ήδη υλοποιείται πρόγραμμα για την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών και την παροχή εξοπλισμού σε σχολικές μονάδες καθώς και η παροχή εξοπλισμού μέσω του προγράμματος voucher «Ψηφιακή Μέριμνα», σε νέους 4-24 ετών.

Θα φυτευθούν 30 εκατομμύρια δένδρα

Άμεσα θα αρχίσει και η υλοποίηση έργων για την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως ανακοίνωσε ο   υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς  μέσα στο φθινόπωρο θα φυτευτούν 30 εκατομμύρια δέντρα από ελληνικούς σπόρους με το κόστος του προγράμματος να φθάνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Με επιπλέον 24 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θωρακίζεται με αντιπυρικά έργα η Πάρνηθα. Η όλη  περιοχή αναβαθμίζεται περιβαλλοντικά αφού συνδέεται  το βουνό με το υπό ανάπλαση πρώην βασιλικό Κτήμα Τατοΐου μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών».

Μέσα στο 2022 αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή του βόρειου άξονα του Ε65 που συνδέει τη Θεσσαλία με τη Δυτική Μακεδονία,   ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και επενδύσεις στην ενέργεια και τις ανανεώσιμες πηγές

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr