ρωσικό υποβρύχιο

Εγρήγορση επικρατεί στη Μεσόγειο, μετά από πληροφορίες ότι ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο φέρεται να καταπλέει στη Μεσόγειο κοντά την Ιταλία.

Την πληροφορία μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος «Naval News», σύμφωνα με  τη γερμανική εφημερίδα «Bild».

Δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα το υποβρύχιο έπλεε κοντά στην ευρωπαϊκή χώρα.

Τα σενάρια 

Ωστόσο, όπως αναφέρει το «Naval News», το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο θα μπορούσε να είναι ο αντικαταστάτης του ρωσικού αντιτορπιλικού «Marshal Ustinov», το οποίο κατέπλεε στη Μεσόγειο μέχρι τις 24 Αυγούστου.

***UPDATE***#Russian Navy SLAVA class cruiser and UDALOY class destroyer still loitering off Ireland /Britain. Seen in satellite image yesterday#OSINT

— H I Sutton (@CovertShores) September 3, 2022

Το «Marshall Ustinov» κολυμπάει εδώ και μέρες μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, παρέα με το αντιτορπιλικό «Vice-Admiral Kulakov» – ενδεχομένως για να αποσπάσει την προσοχή από το ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο στα ανοιχτά της Ιταλίας.

Τι μεταφέρει το υποβρύχιο;

Oι αναλυτές του ΝΑΤΟ έχουν τα μάτια τους στραμμένα στο πλοίο. Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι είδους υποβρύχιο είναι.

Ωστόσο, είναι πιθανό να πρόκειται για πυρηνοκίνητο υποβρύχιο, δηλαδή να τροφοδοτείται με πυρηνική ενέργεια. Ο όρος δεν σημαίνει ότι φέρει πυρηνικά όπλα, όπως τονίζει το Spiegel.

Σύμφωνα με το «Naval News», εξετάζονται διάφορα μοντέλα.

Μπορεί να είναι, πυρηνοκίνητο μαχητικό υποβρύχιο (SSN). Ένα τέτοιο υποβρύχιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για επίθεση σε εχθρικά πλοία.

Ενδέχεται να είναι και πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Oskar (SSGN). Τα υποβρύχια αυτά είναι εξοπλισμένα με 24 υπερηχητικούς πυραύλους υψηλής εκρηκτικότητας, με τους οποίους μπορούν να επιτεθούν σε εχθρικά πλοία.

Τέλος είναι πιθανό να είναι πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Yasen (SSGN). Τα σκάφη αυτής της κατηγορίας είναι εξοπλισμένα με βλήματα που μπορούν να επιτεθούν τόσο σε πλοία όσο και σε στόχους στην ξηρά. Τα υποβρύχια θεωρούνται τα πιο ισχυρά του ρωσικού ναυτικού. Ένα από αυτά, το πλοίο «Severodvinsk» (K-560), εθεάθη στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.

Σαν το γάτο με το ποντίκι

«Η συσσώρευση δυνάμεων του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα ως μέρος της εισβολής στην Ουκρανία είναι γνωστή. Λιγότερο συχνά συζητείται η σχετική συσσώρευση στη Μεσόγειο, η οποία θεωρείται ως η εξωτερική άμυνα για τις επιχειρήσεις στη Μαύρη Θάλασσα» σχολιάζει το «Naval News».

Επικαλούμενο αναλυτές του «Open Source Intelligennce» (OSINT), ένα ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο φαίνεται να έχει προστεθεί στην αντιπαράθεση Δύσης- Ρωσίας με αφορμή τον πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία.

Το «Naval News» ισχυρίζεται ότι έχει ισχυρές ενδείξεις για την ύπαρξη ρωσικού υποβρυχίου τύπου «SSN» ή υποβρυχίου, εξοπλισμένου με πυραύλους Κρουζ, να επιχειρεί κοντά στην Ιταλία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr