Εγρήγορση στην Αθήνα μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις

Εγρήγορση επικρατεί στην Αθήνα μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και την επίθεση της Άγκυρας κατά της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η επίθεση κατά της κ. Σακελλαροπούλου καταγράφηκε λίγες ημέρες αφότου η Aγκυρα επέστρεψε και στην τακτική των προκλήσεων επί του πεδίου, μάλιστα με αυξημένη χρήση των UAV, προκειμένου να προβληθεί και η εγχώρια τεχνολογική πρόοδος που, κατά την Aγκυρα, αυξάνει το κύρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Η τουρκική πλευρά φαίνεται επιπλέον ότι είτε παρερμηνεύει είτε εκμεταλλεύεται τον απόηχο του αμερικανικού non paper που ανακοίνωνε στην Αθήνα την απόφαση της Ουάσιγκτον να μη συνεχίσει να στηρίζει τον αγωγό EastMed αλλά και ενθάρρυνε τα εμπλεκόμενα μέρη να πράξουν το ίδιο.

Θερμό το κλίμα 

Παρότι –εκ πρώτης όψεως– ασύνδετη με τις περί τον EastMed ανακοινώσεις, η απόφαση για αναβολή των σεισμικών ερευνών στα νοτιοδυτικά της Κρήτης επιδείνωσε την ατμόσφαιρα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ήρθε και η πρόταση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για διάλογο, εν μέσω και αυτή διαρκών απειλών, όπως εκείνες του Χουλουσί Ακάρ σχετικά με το δικαίωμα της Ελλάδας να διατηρεί Ενοπλες Δυνάμεις στο έδαφός της και δη στο Ανατολικό Αιγαίο.

Για την Ελλάδα ο διάλογος έχει θεσμοθετημένες μορφές (διερευνητικές επαφές, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, πολιτικός διάλογος και εσχάτως «θετική ατζέντα») και οποιαδήποτε συζήτηση με την Αγκυρα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο κενό και βεβαίως ούτε στο κλίμα έντασης και πίεσης που επιθυμεί να επιβάλει.

Το 2022 μπήκε με ένταση στα ελληνοτουρκικά 

Το 2022 μπήκε με ένταση στα ελληνοτουρκικά και στην Αθήνα ουδείς αναμένει ότι οι τόνοι θα πέσουν – ιδιαίτερα καθώς το έτος είναι προεκλογικό, ο κ. Ερντογάν δεν μπορεί παρά να συνεχίσει να επενδύει στην εθνικιστική ρητορική.

Ο αναθεωρητισμός και η ανανεωμένη επιθετικότητα συνδέονται και με την απόφαση της κυβέρνησης να εκσυγχρονίσει τις Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.), οι οποίες έπειτα από μια δεκαετία απαξίωσης οπλικών συστημάτων και αποεπένδυσης στον ερευνητικό τομέα χρήζουν επειγόντως άλματος στον 21ο αιώνα.

Τα πρώτα έξι μαχητικά τύπου Rafale που προσγειώνονται στη Τανάγρα στις 19 Ιανουαρίου, η παρουσία του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στα ναυπηγεία όπου θα κατασκευαστούν οι νέες φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.) την περασμένη Πέμπτη, καθώς και οι διαρκείς αποφάσεις για νέα προγράμματα μικρότερου κόστους αλλά αυξημένης ποιοτικής σημασίας για την ενίσχυση του αξιόμαχου των Ε.Δ., δεν είναι παρά ψηφίδες σε ένα ευρύτερο μωσαϊκό συγκρότησης μιας νέας αποτροπής.

Διπλωματικός μαραθώνιος 

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι εντατικές διπλωματικές πρωτοβουλίες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος μόνο το τελευταίο δίμηνο έχει πραγματοποιήσει έναν άνευ προηγουμένου μαραθώνιο στην Αφρική (και όχι μόνο).

Σε αυτή τη διπλωματική προσπάθεια τον κορυφαίο ρόλο έχει βεβαίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εντός του πρώτου τριμήνου του 2022 σχεδιάζεται να επισκεφθεί τις ΗΠΑ αλλά να μεταβεί και στη Γαλλία.

Παρά την προφανή εταιρική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, το 2022 θα είναι κρίσιμο για την ουσιαστική εμβάθυνση των σχέσεων της Αθήνας με το Παρίσι, μάλιστα με κινήσεις που αναμένεται ότι θα διευρύνουν με απτούς τρόπους την αμυντική συμφωνία που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr